Završen razgovor Putina i Bajdena, trajao dva sata

Tanjug
Završen razgovor Putina i Bajdena, trajao dva sata

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Džozef Bajden završili su nakon dva časa i pet minuta razgovor o Ukrajini vođen putem video-veze, javila je agencija RIA.

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajen, razgovarali su putem video linka na više tema - od Ukrajine do sajber kriminala, saopštila je Bijela kuća nakon razgovora dva lidera koji e trajao više od dva sata.

 

Bajden je, kako se navodi u saopštenju, izrazio ozbiljnu zabrinutost predsjedniku Rusije u vezi sa gomilanjem ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

On je jasno dao do znanja da će SAD i njihovi saveznici odgovoriti oštrim ekonomskim i drugim mjerama na vojnu eskalaciju, ako do nje dođe.

Kako se dodaje Bajden je tokom razgovora potvrdio podršku suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i "pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji".

- Obja predsjednika su poručila svojim timovima da nastave sa radom. SAD će to činiti u tesnoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima - saopštila je pres-služba Bijele kuće.

Kako se navodi, Putin i Bajden su razgovarali i o strateškoj stabilnosti, sajber kriminalu, kao i o zajedničkom radu na rješavanju regionalnih pitanja, uključujući problem Irana.

Razgovor je počeo oko 18.08 po moskovskom vremenu, a završen je u 20.10, prenosi TASS.

Na početku video-sastanka, Putin i Bajden su se međusobno pozdravili, a američki predsjednik je izrazio nadu da će uskoro doći do ličnog sastanka.

Razgovor je potom bio zatvoren za javnost.

Video-konferencija je organizovana putem bezbjedne video-veze namenjene razgovorima između svjetskih lidera koja je prvi put danas korišćena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana