Зашто је значајна брана Нова Каховка

ГС
Зашто је значајна брана Нова Каховка

ЗАПОРОЖЈЕ- Након што се брана Нова Каховка урушила у Херсонској области дошло је до изливања воде широм ратне зоне, тврде и украјинске и руске снаге.

Нема сагласности око тога ко је крив за колапс велике бране на Дњепру. Ова брана је не само омогућавала водоснабдијевање Крима, већ и нуклеарне електране у Запорожју.

Брана Нова Каховка, висока 30 метара и дуга 3,2 километра, изграђена је 1956. године на реци Дњепар као део хидроелектране Каховка.

Садржала је резервоар приближно исте запремине као Велико слано језеро у Јути, а такође је снабдијевала водом полуострво Крим, које је Русија припојила 2014. године, и нуклеарну електрану у Запорожју, која је такође под руском контролом.

Украјинска војска је саопштила да су руске снаге разнијеле брану, док је званичник којег је Москва поставила рекао да је то био "терористички напад".

Брана Нова Каховка помагала је и у раду хидроелектране Каховка. Уништавање бране допринијеће текућим енергетским проблемима Украјине, након што је Русија провела недеље раније ове године циљајући виталну инфраструктуру.

Урушавање бране могло би да уништи систем канала који наводњава већи дио јужне Украјине, укључујући Крим, преноси РТС.

Украјинска полиција апеловала је на евакуацију грађана угрожених изливањем воде, као и на то да искључе електричне апарате из струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана