Zašto je značajna brana Nova Kahovka

GS
Zašto je značajna brana Nova Kahovka

ZAPOROŽJE- Nakon što se brana Nova Kahovka urušila u Hersonskoj oblasti došlo je do izlivanja vode širom ratne zone, tvrde i ukrajinske i ruske snage.

Nema saglasnosti oko toga ko je kriv za kolaps velike brane na Dnjepru. Ova brana je ne samo omogućavala vodosnabdijevanje Krima, već i nuklearne elektrane u Zaporožju.

Brana Nova Kahovka, visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra, izgrađena je 1956. godine na reci Dnjepar kao deo hidroelektrane Kahovka.

Sadržala je rezervoar približno iste zapremine kao Veliko slano jezero u Juti, a takođe je snabdijevala vodom poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, i nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage raznijele branu, dok je zvaničnik kojeg je Moskva postavila rekao da je to bio "teroristički napad".

Brana Nova Kahovka pomagala je i u radu hidroelektrane Kahovka. Uništavanje brane doprinijeće tekućim energetskim problemima Ukrajine, nakon što je Rusija provela nedelje ranije ove godine ciljajući vitalnu infrastrukturu.

Urušavanje brane moglo bi da uništi sistem kanala koji navodnjava veći dio južne Ukrajine, uključujući Krim, prenosi RTS.

Ukrajinska policija apelovala je na evakuaciju građana ugroženih izlivanjem vode, kao i na to da isključe električne aparate iz struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana