Зашто Американци гомилају оружје?

Танјуг
Зашто Американци гомилају оружје?

Док су широм свијета тражене хируршке маске, тоалет-папир и тјестенина, у САД је у доба пандемије тражено и оружје.

Многи се плаше да би продаја ускоро могла бити забрањена или да полиција неће радити свој посао.

Дру Вудс живи у Луизијани и ради на једном реморкеру. Његова породица се одувијек бавила ловом и риболовом, ватрено оружје је упознао још као дијете, а ни данас се не одваја од њега. “Кад сам имао 18 година купио сам прво лично оружје. Од 2009. увијек са собом носим пиштољ, скривено наравно”, пише Дојче веле (DW).

Вудс се тако осјећа сигурније. Али не показује своје оружје отворено, јер му сметају реакције других људи. “Неки одмах помисле да ћу их опљачкати.”

У разговору за DW спомиње забринутост да би због кризе полиција могла да има проблема. На интернету је Вудсу за око запало једно саопштење полицијске станице у Синсинатију: ту је писало да полицајци такође морају да држе просторну дистанцу и да не могу увеијк лично долазити на лице мјеста.

У саопштењу се ипак наглашава да ће полиција и даље у хитним случајевима изаћи на терен, на примјер ако се осумњичени још налазе на мјесту злочина, односно уколико је потребна медицинска помоћ.

Алекс Виљанова, шериф у округу Лос Анђелес, заправо је средином марта обзнанио да се морају затворити све продавнице које се не баве основним снабдијевањем. Тада је завладало велико узбуђење међу власницима оружја и онима који га намјеравају купити. Крајем марта се Виљанова поновно јавио те упутио грађане на нову поруку америчке владе: увоз, производња и продаја оружја су саставио дио основног снабдијевања.

Од избијања епидемије су у САД рафови у продавницама налик онима у другим дијеловима свијета: тоалет-папир се ријетко налази, тјестенина и пиринач такође. Неизвијесност пак тјера Американце да складиште и оружје и муницију.

Нова лица у трговини оружја

“У посљедње вријеме сам имао пуно нових муштерија”, каже Џош Лаури, власник продавнице оружја у Тигарду надомак Портланда. Асортиман се састоји од пушки и пиштоља, муниције и ножева, ту је и посебан кутак за ловце.

“Наше муштерије се брину за личну безбједност”, наглашава Лаури. “Боје се да ће полиција имати превише другог посла и осјећају се присиљено да ствари узму у своје руке.” Криза и на тај начин открива колико је неповјерење у државу.

У Лауријевој онлајн-продавници је већина оружја већ распродата, посљедња објава на Фејсбуку је најава да ће радно вријеме бити скраћено: “Не стижемо у овом лудилу да испунимо све захтијеве купаца, и сад се морамо побринути да попунимо залихе и обрадимо захтијеве.”

Под “захтијеви” мисли се између осталог на проверу потенцијалних купаца у бази података која биљежи преступнике. ФБИ ових дана региструје рекордан број таквих провјера. У фебруару ове године су продавци оружја извршили укупно 2,8 милиона провјера, док је прошле године мјесечни просјек био 2,36 милиона.

У САД је у ближој прошлости било више догађаја који су били повод за нагли пораст потражње за оружјем и муницијом. На примјер избор предсједника Барака Обаме. Или протестни маршеви у марту 2018. када су демонстранти тражили рестриктивне законе о продаји оружја. Увијек када се прича о могућој забрани продаје оружја – потражња скаче у небеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана