Заплијењено близу три тоне хероина

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУ ДЕЛХИ- Индијска полиција и јединица за борбу против кријумчарења заплијениле су близу три тоне хероина вриједног 2,7 милијарди долара, у акцији спроведеној у луци у држави Гуџарат.

У току су форензичка тестирања да би се утврдила тачна количина заплијењене дроге, рекли су званичници Би-Би-Сију. Двије особе су ухапшене, а неколико њих је под истрагом. Пошиљка је упућена из Авганистана, гдје је пријављена као талк, а пребачена је из Ирана у луку Мундра у држави Гуџарат.

Управа за обавјештајне податке о приходима /ДРИ/ саопштила је да је добила информације да пошиљка из луке Бандар Абас у Ирану може садржати наркотике.

Према обавјештајним подацима, пошиљку је увезла компанија у граду Виџајвада на југу Индије. "Када су наши службеници задржали пошиљку и прегледали је, у контејнеру су пронађене сумњиве наркотичке супстанце и потврђено је присуство хероина", наводи се у саопштењу ДРИ-ја.

Званичници су рекли да су претреси спроведени у више градова широм Индије, укључујући Њу Делхи, Ахмедабад и Ченај. До сада је утврђена умијешаност држављана Авганистана, који су под даљом истрагом.

Према подацима Канцеларије УН за дрогу и криминал (УНОДК), Авганистан је највећи свјетски произвођач опијума са удјелом већим од 80 одсто у свјетским залихама.

Биљке опијумског мака су рафиниране како би биле основа за производњу неколико дрога које изазивају велику зависност, укључујући хероин, подсјећа Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана