Zaplijenjeno blizu tri tone heroina

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

NjU DELHI- Indijska policija i jedinica za borbu protiv krijumčarenja zaplijenile su blizu tri tone heroina vrijednog 2,7 milijardi dolara, u akciji sprovedenoj u luci u državi Gudžarat.

U toku su forenzička testiranja da bi se utvrdila tačna količina zaplijenjene droge, rekli su zvaničnici Bi-Bi-Siju. Dvije osobe su uhapšene, a nekoliko njih je pod istragom. Pošiljka je upućena iz Avganistana, gdje je prijavljena kao talk, a prebačena je iz Irana u luku Mundra u državi Gudžarat.

Uprava za obavještajne podatke o prihodima /DRI/ saopštila je da je dobila informacije da pošiljka iz luke Bandar Abas u Iranu može sadržati narkotike.

Prema obavještajnim podacima, pošiljku je uvezla kompanija u gradu Vidžajvada na jugu Indije. "Kada su naši službenici zadržali pošiljku i pregledali je, u kontejneru su pronađene sumnjive narkotičke supstance i potvrđeno je prisustvo heroina", navodi se u saopštenju DRI-ja.

Zvaničnici su rekli da su pretresi sprovedeni u više gradova širom Indije, uključujući Nju Delhi, Ahmedabad i Čenaj. Do sada je utvrđena umiješanost državljana Avganistana, koji su pod daljom istragom.

Prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODK), Avganistan je najveći svjetski proizvođač opijuma sa udjelom većim od 80 odsto u svjetskim zalihama.

Biljke opijumskog maka su rafinirane kako bi bile osnova za proizvodnju nekoliko droga koje izazivaju veliku zavisnost, uključujući heroin, podsjeća Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana