Захтјев Вашингтону за смањење емисије гасова

Срна
Foto: Image by David Mark from Pixabay

БЕРЛИН - Више десетина посланика Европског парламента, пословни руководиоци и лидери синдиката затражили су од САД да у наредној деценији смање емисију гасова који стварају ефекте стаклене баште за 50 одсто у односу на ниво из 2005. године.

Пред самит о климатским промјенама америчког предсједника Џозефа Бајдена са свјетским лидерима, европски званичници и индустријски представници су у отвореном писму затражили од трансатлантског савеза да се бори против климатских промјена и оствари исправну и одрживу транзицију ка привреди са мањом употребом угљеника.

Сугерисани циљ је скоро двоструко већи од оног који је одредила администрација бившег америчког предсједника Барака Обаме након потписивања Споразума у Паризу 2015. године.

ЕУ се прошле године сагласила да ће смањити своје емисије угљен диоксида и других гасова који изазивају отопљење за најмање 55 одсто до 2030. године у односу на ниво из 1990. године.

У отвореном писму на челу са предсједавајућим Комитета Европског парламента Паскалом Канфуном указује се да ЕУ и САД заједно стварају четвртину глобалне емисије угљен диоксида и двије петине глобалне економије.

"Дјелујући заједно, можемо утицати на разлику. Глобална транзиција која нам је потребна никад се неће десити уколико не поступимо усправно", истиче се у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана