Zahtjev Vašingtonu za smanjenje emisije gasova

Srna
Foto: Image by David Mark from Pixabay

BERLIN - Više desetina poslanika Evropskog parlamenta, poslovni rukovodioci i lideri sindikata zatražili su od SAD da u narednoj deceniji smanje emisiju gasova koji stvaraju efekte staklene bašte za 50 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Pred samit o klimatskim promjenama američkog predsjednika Džozefa Bajdena sa svjetskim liderima, evropski zvaničnici i industrijski predstavnici su u otvorenom pismu zatražili od transatlantskog saveza da se bori protiv klimatskih promjena i ostvari ispravnu i održivu tranziciju ka privredi sa manjom upotrebom ugljenika.

Sugerisani cilj je skoro dvostruko veći od onog koji je odredila administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame nakon potpisivanja Sporazuma u Parizu 2015. godine.

EU se prošle godine saglasila da će smanjiti svoje emisije ugljen dioksida i drugih gasova koji izazivaju otopljenje za najmanje 55 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine.

U otvorenom pismu na čelu sa predsjedavajućim Komiteta Evropskog parlamenta Paskalom Kanfunom ukazuje se da EU i SAD zajedno stvaraju četvrtinu globalne emisije ugljen dioksida i dvije petine globalne ekonomije.

"Djelujući zajedno, možemo uticati na razliku. Globalna tranzicija koja nam je potrebna nikad se neće desiti ukoliko ne postupimo uspravno", ističe se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana