Захарова: Приштини манипулацијом одобрено чланство у Сaвjету Европе

Танјуг
Захарова: Приштини манипулацијом одобрено чланство у Сaвjету Европе

МОСКВА - Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Приштина "очигледном манипулацијом ослобођена кључних захтјева за одобравање чланства у Савјету Европе", као и да је потпуно неспремна за улазак у ту организацију.

-Очигледном манипулацијом Приштина је ослобођена кључних захтјева за стварање Заједнице српских општина на Косову са значајним извршним овлашћењима и окончање експропријације имовине неалбанског становништва - истакла је Захарова, а саопштило руско Министарство спољних послова.

Она је навела да је главни услов за чланство у СЕ био враћање земљишта манастиру Високи Дечани, што је, како је оцијенила, Приштина до сада испунила само на папиру.

- Како ће се у пракси поштовати права манастира, остаје да се види - навела је портпаролка руског МСП-а.

Она је извештај извјестиоца Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) за пријем тзв. Косова у СЕ оцијенила као пристрасан.

Указала је на то да је Дора Бакојани на основу посјета Приштини и Бриселу сачинила "мишљење" о апликацији Приштине, али не и на основу посјете Србији, чији се суверенитет, како је истакла, према међународном праву и резолуцији СБ УН 1244, простире на Аутономну покрајину Косово и Метохија.

Нагласила је да је очигледно да је Приштина "потпуно неспремна за улазак у Савјет Европе" и да, штавише, нема право на то, пошто се у ту организацију примају само независне државе, "што Косово није".

Према њеним ријечима, ова фундаментална чињеница је поново занемарена, имајући у виду потпуно безакоње и прогон Срба на подручју Косова и Метохије.

Оцијенила је да је гласање о подршци тзв. Косову срамота за ПССЕ, која је, нагласила је Захарова, потврдила своју посвећеност "обезвређивању међународноправних норми и рушењу темеља међудржавних односа у Европи".

Она је, међутим, указала да није било једногласности међу посланицима ПССЕ и да су мишљења била подијељена чак и међу делегацијама земаља које су својевремено признале независност тзв. Косова.

-То указује да на континенту још постоје здраве снаге способне да се одупру непромишљеним присталицама „косовског пројекта“ и њиховој непринципијелној линији - нагласила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана