Zaharova: Prištini manipulacijom odobreno članstvo u Savjetu Evrope

Tanjug
Zaharova: Prištini manipulacijom odobreno članstvo u Savjetu Evrope

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Priština "očiglednom manipulacijom oslobođena ključnih zahtjeva za odobravanje članstva u Savjetu Evrope", kao i da je potpuno nespremna za ulazak u tu organizaciju.

-Očiglednom manipulacijom Priština je oslobođena ključnih zahtjeva za stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa značajnim izvršnim ovlašćenjima i okončanje eksproprijacije imovine nealbanskog stanovništva - istakla je Zaharova, a saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ona je navela da je glavni uslov za članstvo u SE bio vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, što je, kako je ocijenila, Priština do sada ispunila samo na papiru.

- Kako će se u praksi poštovati prava manastira, ostaje da se vidi - navela je portparolka ruskog MSP-a.

Ona je izveštaj izvjestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova u SE ocijenila kao pristrasan.

Ukazala je na to da je Dora Bakojani na osnovu posjeta Prištini i Briselu sačinila "mišljenje" o aplikaciji Prištine, ali ne i na osnovu posjete Srbiji, čiji se suverenitet, kako je istakla, prema međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244, prostire na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija.

Naglasila je da je očigledno da je Priština "potpuno nespremna za ulazak u Savjet Evrope" i da, štaviše, nema pravo na to, pošto se u tu organizaciju primaju samo nezavisne države, "što Kosovo nije".

Prema njenim riječima, ova fundamentalna činjenica je ponovo zanemarena, imajući u vidu potpuno bezakonje i progon Srba na području Kosova i Metohije.

Ocijenila je da je glasanje o podršci tzv. Kosovu sramota za PSSE, koja je, naglasila je Zaharova, potvrdila svoju posvećenost "obezvređivanju međunarodnopravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi".

Ona je, međutim, ukazala da nije bilo jednoglasnosti među poslanicima PSSE i da su mišljenja bila podijeljena čak i među delegacijama zemalja koje su svojevremeno priznale nezavisnost tzv. Kosova.

-To ukazuje da na kontinentu još postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama „kosovskog projekta“ i njihovoj neprincipijelnoj liniji - naglasila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana