Захарова поводом санкција САД: То је непријатељски и антируски испад

Танјуг
Захарова поводом санкција САД: То је непријатељски и антируски испад

МОСКВА - Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су Сједињене Америчке Државе учиниле непријатељски, антируски испад, након што су одмах за Европском унијом донијеле одлуку да уведу нове санкције Русији.

- Апсурд тријумфује када се као повод за увођење санкција прогласи намјерно приређена провокација са наводним ''тровањем'' Наваљног некаквим ''бојевим хемикалијама''. Све то је само разлог за наставак отвореног мијешања у наше унутрашње послове. Не намјеравамо да се миримо с тим - истакла је Захарова, преноси Спутњик.

Она је навела да ће Москва одговорити на нове антируске санкције Вашингтона на основу принципа реципроцитета, али је додала да то не морају нужно бити симетричне мјере.

- Намјере да се Русији наметне било шта путем санкција или другог притиска, пропадале су у прошлости, па пропадају и сада. Уколико САД нису спремне за равноправан дијалог на разумној основи, то је њихов избор - нагласила је Захарова.

Она је поновила да ће Русија, без обзира на америчке, како је навела, "склоности ка санкцијама", наставити да досаедно и одлучно брани националне интересе, пружајући отпор било којој агресији.

- Позивамо колеге да се не играју ватром - упозорила је Захарова.

Оцијенила је да је Вашингтон, покушавајући да скрене пажњу са унутрашњих проблема и уводећи нове санкције против Русије, довео билатералне односе са Москвом до тачке потпуног замрзавања.

- Претпостављамо да америчка администрација не схвата да су се времена одавно промијенила и да су покушаји диктирања у савременој геополитичкој стварности контрапродуктивни за оне који не могу одустати од њих - истакла је Захарова у саопштењу.

САД су јуче увеле санкције против руских званичника због ситуације са Алексејем Наваљним. САД су пооштриле ограничења на извоз у Русију и на црну листу унеле 14 институција.

Како је саопштено, Вашингтон ће прекинути да пружа сваку врсту помоћи Москви, осим хитне хуманитарне. Вашингтон забрањује финансијским институцијама америчке владе да дају кредите Русији, као и извоз одбрамбених технологија у ту земљу.

Нешто раније и ЕУ је увела нове санкције Русији због Наваљног.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана