Zaharova povodom sankcija SAD: To je neprijateljski i antiruski ispad

Tanjug
Zaharova povodom sankcija SAD: To je neprijateljski i antiruski ispad

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su Sjedinjene Američke Države učinile neprijateljski, antiruski ispad, nakon što su odmah za Evropskom unijom donijele odluku da uvedu nove sankcije Rusiji.

- Apsurd trijumfuje kada se kao povod za uvođenje sankcija proglasi namjerno priređena provokacija sa navodnim ''trovanjem'' Navaljnog nekakvim ''bojevim hemikalijama''. Sve to je samo razlog za nastavak otvorenog miješanja u naše unutrašnje poslove. Ne namjeravamo da se mirimo s tim - istakla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ona je navela da će Moskva odgovoriti na nove antiruske sankcije Vašingtona na osnovu principa reciprociteta, ali je dodala da to ne moraju nužno biti simetrične mjere.

- Namjere da se Rusiji nametne bilo šta putem sankcija ili drugog pritiska, propadale su u prošlosti, pa propadaju i sada. Ukoliko SAD nisu spremne za ravnopravan dijalog na razumnoj osnovi, to je njihov izbor - naglasila je Zaharova.

Ona je ponovila da će Rusija, bez obzira na američke, kako je navela, "sklonosti ka sankcijama", nastaviti da dosaedno i odlučno brani nacionalne interese, pružajući otpor bilo kojoj agresiji.

- Pozivamo kolege da se ne igraju vatrom - upozorila je Zaharova.

Ocijenila je da je Vašington, pokušavajući da skrene pažnju sa unutrašnjih problema i uvodeći nove sankcije protiv Rusije, doveo bilateralne odnose sa Moskvom do tačke potpunog zamrzavanja.

- Pretpostavljamo da američka administracija ne shvata da su se vremena odavno promijenila i da su pokušaji diktiranja u savremenoj geopolitičkoj stvarnosti kontraproduktivni za one koji ne mogu odustati od njih - istakla je Zaharova u saopštenju.

SAD su juče uvele sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unele 14 institucija.

Kako je saopšteno, Vašington će prekinuti da pruža svaku vrstu pomoći Moskvi, osim hitne humanitarne. Vašington zabranjuje finansijskim institucijama američke vlade da daju kredite Rusiji, kao i izvoz odbrambenih tehnologija u tu zemlju.

Nešto ranije i EU je uvela nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana