Захарова: Малољетни Украјинци жртве сексуалне експлоатације

Срна
Захарова: Малољетни Украјинци жртве сексуалне експлоатације

МОСКВА - Дјеца која су се нашла у Европи након “евакуације” из Украјине редовно се суочавају са проблемима маргинализације у различитим сферама, па све до сексуалне експлоатације, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Она истиче да наводна забринутост Запада због судбине дјеце коју је Русија евакуисала из ратне зоне изгледа лицемјерно и цинично ако се погледају катастрофални проблеми хиљада малољетних Украјинаца у земљама ЕУ који се не рјешавају, већ сваког дана погоршавају.

Захарова је подсјетила да су изјаве о овим проблемима давали званичници ЕУ, док је генерални директор Државне управе социјалне заштите у Шведској Оливија Вигзел упозорила све избјеглице да је неопходно да се региструју у Националној агенцији за мигранте и да то треба да ураде и дјеца како не би постала жртве експлоатације.

Када је ријеч о Француској, Захарова је указала да се префект Жозеф Зимет у интервјуу за француски “Монд” жалио да не зна гдје да смјести 100.000 Украјинаца, од којих само 3.000 раде.

Она наводи да службе у Њемачкој, која је по званичним подацима примила више од милион Украјинаца”, узимају дјецу из породица избјеглица, а родитељима преко суда одузимају права на дјецу, преноси “Спутњик”.

“По правилу се овај орган уплиће у случај након дојаве породица у којима су живјели Украјинци. Повод за одузимање дјетета може бити, на примјер, ако је родитељ повисио глас на дијете”, написала је Захарова на “Телеграму”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана