Zaharova: Maloljetni Ukrajinci žrtve seksualne eksploatacije

Srna
Zaharova: Maloljetni Ukrajinci žrtve seksualne eksploatacije

MOSKVA - Djeca koja su se našla u Evropi nakon “evakuacije” iz Ukrajine redovno se suočavaju sa problemima marginalizacije u različitim sferama, pa sve do seksualne eksploatacije, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona ističe da navodna zabrinutost Zapada zbog sudbine djece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemjerno i cinično ako se pogledaju katastrofalni problemi hiljada maloljetnih Ukrajinaca u zemljama EU koji se ne rješavaju, već svakog dana pogoršavaju.

Zaharova je podsjetila da su izjave o ovim problemima davali zvaničnici EU, dok je generalni direktor Državne uprave socijalne zaštite u Švedskoj Olivija Vigzel upozorila sve izbjeglice da je neophodno da se registruju u Nacionalnoj agenciji za migrante i da to treba da urade i djeca kako ne bi postala žrtve eksploatacije.

Kada je riječ o Francuskoj, Zaharova je ukazala da se prefekt Žozef Zimet u intervjuu za francuski “Mond” žalio da ne zna gdje da smjesti 100.000 Ukrajinaca, od kojih samo 3.000 rade.

Ona navodi da službe u Njemačkoj, koja je po zvaničnim podacima primila više od milion Ukrajinaca”, uzimaju djecu iz porodica izbjeglica, a roditeljima preko suda oduzimaju prava na djecu, prenosi “Sputnjik”.

“Po pravilu se ovaj organ upliće u slučaj nakon dojave porodica u kojima su živjeli Ukrajinci. Povod za oduzimanje djeteta može biti, na primjer, ako je roditelj povisio glas na dijete”, napisala je Zaharova na “Telegramu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana