Захарова: Аутори да повуку резолуцију о Сребреници, она носи антисрпски набој

Танјуг
Захарова: Аутори да повуку резолуцију о Сребреници, она носи антисрпски набој

МОСКВА - Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је ауторе нацрта резолуције о Сребреници да повуку тај документ, који, како је нагласила, не може да доведе до националног помирења у БиХ.

Захарова је на брифингу за новинаре подсјетила да је руководство Републике Српске упутило  ставове генералном секретару и предсједавајућем Генералне скупштине УН и земљама чланицама УН са апелом да спријече усвајање резолуције.

-Штавише, недавно је Скупштина Републике Српске покренула захтјев за одузимање овлашћења (амбасадору БиХ при УН Златку) Лагумџији. Позивамо ауторе нацрта резолуције да повуку свој документ- нагласила је она, објављено је на сајту  руског Министарства спољних послова.

Она је додала да нацрт резолуције, достављен Генералној скупштини УН, не може  да доведе до националног помирења у БиХ.

-То може само повећати подјеле у овој земљи, и на Балкану у цјелини. Документ носи антисрпски набој, што је очигледно. Не оптужује директно српски народ, али садржи позивање на одлуке Међународног суда за бившу Југославију, као и мишљење Међународног суда правде о Сребреници, које се тешко може назвати праведним у односу на Србе, што су препознали и учесници процеса који не ијделе симпатије према Србима. Ове одлуке не уживају подршку међу земљама балканског региона и свијета - истакла је она.

Захарова сматра да је од фундаменталног значаја и чињеница да се ова иницијатива промовише кршећи унутрашње процедуре Босне и Херцеговине, с обзиром да је Република Српска више пута изражавала своје неслагање са њом.

Она је уједно истакла да је приједлог за успостављање „међународног дана сјећања на жртве геноцида" у Сребреници исполитизована иницијатива коју промовише Лагумџија, уз подршку земаља НАТО, истичући да та иницијатива не доприноси помирењу.

-И то, упркос чињеници да су управо чланице НАТО те које сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, који су довели до погибије људи различитих етничких и вјерских припадности, укључујући и Сребреницу и околину -истакла је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана