Забрана купања у Хургади након смртоносног напада ајкуле

Г.С.
Забрана купања у Хургади након смртоносног напада ајкуле

Мушкарац из Русије страдао је јуче у Хургади у нападу ајкуле, а након тога је саопштено да је забрањено купање на плажама у овом египатском љетовалишту и околини.

Египатско министарство за заштиту животне средине саопштило је да је тиграста ајкула одговорна за смрт двадесеттрогодишњег руског држављанина.

Тим из министарства успио је да ухвати ајкулу, додаје се у саопштењу и наводи да су локалне власти забраниле пливање, роњење и друге спортске активности у области од сјеверног одмаралишта Ел-Гуна до јужне границе залива Абу Сома.

Медији подсјећају да је ронилац који је стигао лице мјеста непосредно након напада ајкуле рекао је да су људи пожурили да помогну жртви након што је спасилац из оближњег хотела подигао узбуну. 

Нажалост, до преминулог Руса којег је ајкула напала на само 30 метара од обале, нису стигли на вријеме, преноси Ројтерс.

Руска новинска агенција ТАСС извијестила је да је убијени Рус рођен 1999. године и да је живио у Египту, односно да није био туриста.

Узнемирујући снимак напада објављен је и на друштвеним мрежама.

Др Јасмин Фуад испред министарства за заштиту животне средине потврђује да је превенција активности уведена у складу са међународним протоколима који се примјењују у случају оваквих инцидената.

Забрана купања до недјеље

Египатски медији наводе да ће забрана купања на плажама у Хургади и околини бити забрањена све до недјеље. 

Док је већина хотела истакла црвене заставице, поједини хотели пак, држе жуту заставицу што значи да је купање дозвољено само у плићаку.

Српски туристи који се тренутно налазе у Хургади наводе да су отказани и сви факултативни излети на мору - снорклинг, роњење и обиласци оближњих острва, преноси Евроњуз.

Египатско министарство за заштиту животне средине је такође у саопштењу апеловало да се поштују упутства и прописи који се тичу природних ресурса у Црвеном мору ради безбједности купача. То подразумијева искључиво пливање до бова, али и излазак из воде најкасније до 18 часова након чега је и по закону забрањено купање.

Подсетимо, и прошле године почетком јула дошло је до два напада у истом дану, а погинуле су двије жене - румунска и аустријска држављанка.

Зашто су ајкуле у Црвеном мору постале агресивне

У Црвеном мору живи преко 40 различитих врста ајкула међу којима су најчешће гребенске, али и црна и ајкула Лонгманус. Црвено море је дом и великих бијелих ајкула, бик и тигар ајкуле. Међутим, напади ајкула се ријетко дешавају, а обично су посљедица људске грешке, рекла је у ранијем разговору за Еврпњуз Србија ихтиолог Природњачког музеја, Дубравка Вучић. "Толико је ретко да ајкуле данима пливају у заливу тако близу плажи и да се крећу међу купачима", истиче саговорница за Еврпњуз Србија.

Ове животиње прилазе обалама за вријеме мријеста током зиме, али никако не током највеће туристичке сезоне, будући да им бука коју купачи производе изузетно смета.

"Могуће је да их привуку неки отпаци меса који су бачени из хотела, или из бродова. У овом периоду, током великих врућина и оне су гласније и теже налазе плијен, тако да их крв привлачи", објаснила је тада.

 До напада обично долази када ајкула помијеша пливаче са неким другим морским сисарима, који су на врху "њеног јеловника", истакла је ихтиолог. Напади ајкула на људе су изузетно ријетки зато што ове животиње не могу да сваре људско месо, односно уопште немају ензиме за тако нешто.

"То потврђује и прича с почетка прошлог века. Један рибар уловио је тигар ајкулу и успео је живу да је одведе у узгајалиште у Аустралији. Ту је она провела пар дана у заточеништву. Иако се добро прилагодила нагло је престала да једе. После пет дана избацила је истетовирану људску руку. На основу ње, закључено је да се ради о особи која је била жртва неког криминалног напада и бачена у море и која је нестала осам дана раније. Тако је закључено да ајкула нема ензим којим може да вари људско месо, те у њеном генетском коду човек уопште не постоји као плен", испричала је саговорница.

Она наглашава да ајкула као један од најопаснијих предатора може да осјети убрзан откуцај срца. 

"Део смо ове природе и када уђемо у море, ми смо само гости у њеној кући", додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана