За баштенски украс у дворишту куће испоставило се да је бомба

Танјуг
Foto: BBC

ЛОНДОН - Породица Едвардс из Милфорд Хејвена, у Велсу, деценијама је у својој башти чувала поморску бомбу, за коју је вјеровала да није права, све док је надлежни нису уочили, а потом однијели и детонирали, пише Би-Би-Си.

Министарство одбране потврдило је да је у суботу, на захтјев полиције Дифед-Повиса, послало јединицу која је утврдила да се ради о поморском пројектилу од 29 килограма, који је, потом, уклоњен и деактивиран.

Поморску ракету, за коју се вјерује да датира из касног 19. вијека, уочио је полицајац, који је Сиани и Џефрију Едвардсу саопштио да ће морати да обавести Министарство одбране.

Сат касније, полицајац је изненађеним власницима потврдио да ће јединица за бомбе стићи сљедећег дана, али и да ће, можда, цијела улица морати да буде евакуисана.

"Нисмо ока склопили цијелу ноћ" рекао је Едвардс, додајући да су одбили захтјев надлежних да напусте свој дом.

Тестови су показали да бомба садржи мању количину експлозивног материјала, због чега је однијета у напуштени каменолом у замку Волвин, прекривена са пет тона песка и детонирана.

Едвардс, који у том дому живи од своје треће године, био је тужан што је остао без специфичног баштенског украса. 

"Био је то стари пријатељ", рекао је 77.гошњи Едвардс, додајући да му је историју бомбе испричала породица Морис, чији је рођак био претходни власник куће.

Према причи, Морис је продајући лимунаду, пронашао ракету на плажи у Броад Хеавену гдје су, усидрени у заливу Сент Брајдс, ратни бродови Краљевске морнарице вјежбали гађање. 

Он је бомбу ставио на колица и однио у свој дом гдје је и остала више од 100 година.

Пројектил је касније, када су Едвардсови купили кућу 1982. године, потопљен у бетон и офарбан у црвено како би се слагао са прозорским окнима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана