Za baštenski ukras u dvorištu kuće ispostavilo se da je bomba

Tanjug
Foto: BBC

LONDON - Porodica Edvards iz Milford Hejvena, u Velsu, decenijama je u svojoj bašti čuvala pomorsku bombu, za koju je vjerovala da nije prava, sve dok je nadležni nisu uočili, a potom odnijeli i detonirali, piše Bi-Bi-Si.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u subotu, na zahtjev policije Difed-Povisa, poslalo jedinicu koja je utvrdila da se radi o pomorskom projektilu od 29 kilograma, koji je, potom, uklonjen i deaktiviran.

Pomorsku raketu, za koju se vjeruje da datira iz kasnog 19. vijeka, uočio je policajac, koji je Siani i Džefriju Edvardsu saopštio da će morati da obavesti Ministarstvo odbrane.

Sat kasnije, policajac je iznenađenim vlasnicima potvrdio da će jedinica za bombe stići sljedećeg dana, ali i da će, možda, cijela ulica morati da bude evakuisana.

"Nismo oka sklopili cijelu noć" rekao je Edvards, dodajući da su odbili zahtjev nadležnih da napuste svoj dom.

Testovi su pokazali da bomba sadrži manju količinu eksplozivnog materijala, zbog čega je odnijeta u napušteni kamenolom u zamku Volvin, prekrivena sa pet tona peska i detonirana.

Edvards, koji u tom domu živi od svoje treće godine, bio je tužan što je ostao bez specifičnog baštenskog ukrasa. 

"Bio je to stari prijatelj", rekao je 77.gošnji Edvards, dodajući da mu je istoriju bombe ispričala porodica Moris, čiji je rođak bio prethodni vlasnik kuće.

Prema priči, Moris je prodajući limunadu, pronašao raketu na plaži u Broad Heavenu gdje su, usidreni u zalivu Sent Brajds, ratni brodovi Kraljevske mornarice vježbali gađanje. 

On je bombu stavio na kolica i odnio u svoj dom gdje je i ostala više od 100 godina.

Projektil je kasnije, kada su Edvardsovi kupili kuću 1982. godine, potopljen u beton i ofarban u crveno kako bi se slagao sa prozorskim oknima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana