Врховни суд одобрио објаву података о Трамповим финансијама

Тањуг
Врховни суд одобрио објаву података о Трамповим финансијама

ВАШИНГТОН - Врховни суд, највиша америчка правосудна инстанца, одобрила је њујоршком тужиоцу да прибави пореске пријаве и друге финансијске податке бившег предсједника Доналда Трампа у оквиру кривичне истраге која се води против њега.

Судије су одбиле Трампов захтијев да одложи примјену судске одлуке донијете 7. октобра по којој се књиговодственој фирми Мазарс УСА налаже да преда материјале и податке великој пороти коју је сазвао окружни тужилац Сајрус Венц, окружни тужилац са Менхетна, иначе из редова Демократске странке.

Врховном суду требало је неколико мјесеци да донесе одлуку у том случају. Инстутуција, у чијем саставу је троје судија које је именовао бивши предсједник, није се оглашавала током изборног процеса и периода у ком је Трамп улагао приговоре на пораз.

Учинила је то мјесец дана по окончању мандата бившег предсједника, преноси Глас Америке.

Случај се односи на Трампову пореску евиденцију као приватног лица и пословног човјека у посљедњих осам година. Са тим у вези - тужиоци нису објелоданили превише информација.

У једном судском спису током протекле године навели су да са правом траже увид у евиденцију због, како су прецизирали, извјештаја у јавности о могућем значајном и дуготрајном криминалном понашању у Трамповој организацији.

Дио истраге односи се на исплате глумици у индустрији за одрасле Сторми Данијелс и манекенки Карен Мекдугал да не би откривале детаље наводних афера са Трампом током предсједничке кампање 2016.

Трамп је негирао да је са њима имао ванбрачне афере.

Јула 2020. судије Врховног суда су резултатом гласања седам према два одбациле Трампову аргументацију да је предсједник државе имун на истрагу док је на функцији или да је потребно да тужилац покаже већи степен потребе да се објелодани пореска евиденција шефа државе.

Ту одлуку подржали су Нил Горсач и Брет Кавано, који су били Трампов избор за судије Врховног суда. Одлука је донијета и објављена прије него што је Ејми Кони Берет, трећи избор бившег предсједника, као судија наслиједила Рут Бејдер Гинзберг.

Дио пресуде представљала је и одлука да се случај врати у надлежност судова нижих надлежности. Такође, одлучено је и да се подаци о Трамповој пореској евиденцији не објављују док трају процеси пред тим судовима.

Трампови адвокати посезали су за додатним аргументима којима су образлагали зашто пореске податке Доналда Трампа не би требало објелодањивати - али су, пред федералним судом у Њујорку одбијени у редовном поступку и након жалбе.

Ријеч је о пресудама чије ступање на снагу је бивши предсједник САД-а настојао да одложи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана