Vrhovni sud odobrio objavu podataka o Trampovim finansijama

Tanjug
Vrhovni sud odobrio objavu podataka o Trampovim finansijama

VAŠINGTON - Vrhovni sud, najviša američka pravosudna instanca, odobrila je njujorškom tužiocu da pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke bivšeg predsjednika Donalda Trampa u okviru krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Sudije su odbile Trampov zahtijev da odloži primjenu sudske odluke donijete 7. oktobra po kojoj se knjigovodstvenoj firmi Mazars USA nalaže da preda materijale i podatke velikoj poroti koju je sazvao okružni tužilac Sajrus Venc, okružni tužilac sa Menhetna, inače iz redova Demokratske stranke.

Vrhovnom sudu trebalo je nekoliko mjeseci da donese odluku u tom slučaju. Instutucija, u čijem sastavu je troje sudija koje je imenovao bivši predsjednik, nije se oglašavala tokom izbornog procesa i perioda u kom je Tramp ulagao prigovore na poraz.

Učinila je to mjesec dana po okončanju mandata bivšeg predsjednika, prenosi Glas Amerike.

Slučaj se odnosi na Trampovu poresku evidenciju kao privatnog lica i poslovnog čovjeka u posljednjih osam godina. Sa tim u vezi - tužioci nisu objelodanili previše informacija.

U jednom sudskom spisu tokom protekle godine naveli su da sa pravom traže uvid u evidenciju zbog, kako su precizirali, izvještaja u javnosti o mogućem značajnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju u Trampovoj organizaciji.

Dio istrage odnosi se na isplate glumici u industriji za odrasle Stormi Danijels i manekenki Karen Mekdugal da ne bi otkrivale detalje navodnih afera sa Trampom tokom predsjedničke kampanje 2016.

Tramp je negirao da je sa njima imao vanbračne afere.

Jula 2020. sudije Vrhovnog suda su rezultatom glasanja sedam prema dva odbacile Trampovu argumentaciju da je predsjednik države imun na istragu dok je na funkciji ili da je potrebno da tužilac pokaže veći stepen potrebe da se objelodani poreska evidencija šefa države.

Tu odluku podržali su Nil Gorsač i Bret Kavano, koji su bili Trampov izbor za sudije Vrhovnog suda. Odluka je donijeta i objavljena prije nego što je Ejmi Koni Beret, treći izbor bivšeg predsjednika, kao sudija naslijedila Rut Bejder Ginzberg.

Dio presude predstavljala je i odluka da se slučaj vrati u nadležnost sudova nižih nadležnosti. Takođe, odlučeno je i da se podaci o Trampovoj poreskoj evidenciji ne objavljuju dok traju procesi pred tim sudovima.

Trampovi advokati posezali su za dodatnim argumentima kojima su obrazlagali zašto poreske podatke Donalda Trampa ne bi trebalo objelodanjivati - ali su, pred federalnim sudom u Njujorku odbijeni u redovnom postupku i nakon žalbe.

Riječ je o presudama čije stupanje na snagu je bivši predsjednik SAD-a nastojao da odloži.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana