Тијела погинулих британских добровољаца у Украјини предата у размјени заробљеника

ГС
Тијела погинулих британских добровољаца у Украјини предата у размјени заробљеника

МОСКВА, КИЈЕВ - Тијела двојице погинулих британских добровољаца у Украјини, Кристофера Перија (28) и Ендрјуа Бегшоуа (48) предата су током размјене заробљеника измећу руске и украјинске стране.

 Из руских затвора пуштено 116 украјинских ратних заробљеника, док су из украјинског заточеништва пуштена 63 руска војника, преноси Сан.

Размјену заробљеника је потврдио шеф канцеларије предсједника Украјине Андриј Јермак.

Кристофер Пери и и Ендрју Бегшоу су нестали 6. јануара у близини Соледара, гдје су помагали са евакуацијом цивила.

Руска плаћеничка група Вагнер је раније на свом Телеграм каналу објавила слике пасоша двојице Британаца, као и документ који потврђује да је Пери постао добровољац на страни Украјине.

Макрегор: Русија наставља рат до потпуног пораза украјинске војске

Русија ће наставити специјалну операцију до потпуног пораза Оружаних снага Украјине, које су уз помоћ Запада постале пријетња њеној безбједности, изјавио је бивши начелник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор, преноси РИА новости.

“Неће стати док не униште Оружане снаге Украјине које представљају пријетњу Русији. Ми то зовемо 'инвазија', али у ствари то је контранапад. Руси одговарају на пријетњу која је проширила своје метастазе широм Источне Украјине и требало је да уништи саму Русију”, поручио је Мекгрегор на свом Јутјуг блогу.

Према његовим ријечима, одлуку о потпуној демилитаризацији Оружаних снага Украјине донио је предсједник Владимир Путин на почетку специјалне операције.

Мекгрегор је раније процијенио украјинске жртве на 150.000.

Како је навео, због недостатка средстава за мобилизацију, Кијев мора да предузме хитне мјере и регрутује у војску тинејџере од 13 година и војно неспособне.

Истовремено, он је високо цијенио обученост припадника руске војске и одговоран приступ извршавању борбених задатака.

Москва од 24. фебруара спроводи специјалну војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине.

Владимир Путин је њен циљ назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима”. Оружане снаге имају задатак да ослободе Донбас и гарантују безбједност Русије.

Ваздушна опасност проглашена широм Украјине

Ваздушна опасност проглашена је данас у свим украјинским регионима, преносе локални медији.
Узбуна је проглашена у 16.48 часова по локалном времену, а прво упозорење издато је у региону Дњипропетровск.

Ово је друга ваздушна опасност која је проглашена током дана у Украјини, пренио је ТАСС.

Захарова: Брисел крши принципе на којима је грађена ЕУ

Изјаве званичника ЕУ након самита са Украјином у потпуности крше принципе на којима се некад градила Унија, оцијенила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
“Јучерашњи самит још једном је потврдио да ЕУ наставља да подржава неонацистички режим у Кијеву, а с циљем слабљења Русије и служења хегемонистичким тежњама САД и НАТО-а”, навела је Захарова.

Она наводи да ЕУ предиђа Украјини европску перспективу кршећи сопствене захтјеве према кандидатима и проглашава “заједничке вриједности”, солидаришући се са гушењем другачијег мишљења, кршењем слободе говора и језичких и конфесионалних права у Украјини, а при томе истиче приврженост потпуном поштовању права националних мањина.

Захарова је поручила да “све учеснике самита чека сурово разочарење - циљеви специјалне операције биће постигнути”, преноси “Спутњик”.

“Позиви Брисела на мир су лицемјерни у условима када се изјављује о спремности да се уложи у наставак оружаних дејстава”, истакла је Захарова.

Самит ЕУ-Украјина одржан је јуче у Кијеву уз учешће предсједника Европског савјета, Европске комисије и шефа дипломатије ЕУ.

Лидери европских институција обећали су Украјини наставак подршке, увођење нових санкција против Русије, рад на “механизму за кривично гоњење за злочине агресије” и анализирање могућности коришћења замрзнуте руске имовине за обнову Украјине. /крај/ск

 

Потврђена одлука о ограничењу цијене руских нафтних прерађевина

Европски савјет званично је потврдио одлуку о ограничавању цијене руских нафтних прерађевина које се транспортују морем на 100 долара за дизел и 45 долара за производе са попустом, саопштила је данас прес служба Европске комисије.
Ово ограничење важиће за западне компаније и логистичке фирме са територија под контролом Запада.

Транзициони период почиње 5. фебруара и трајаће 55 дана, пренио је ТАСС.

Нижа граница примјењиваће се на производе који се продају са попустом, а виша на пуну цијену, наводи се у саопштењу.

Ограничење цијене ће се преиспитивати свака два мјесеца. /крај/мл

Конашенков: Руске снаге у протекла 24 сата погодиле циљеве у 108 области

Портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је данас да су у протекла 24 сата руске снаге погодиле циљеве, војно особље и возила, у 108 области.

“Тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија су погодиле 92 украјинске артиљеријске јединице,” додао је Конашенков, преноси ТАСС.  

Нестанак струје због хаварије у Одеси

Озбиљна несрећа догодила се у високонапонској подстаници у региону украјинске Одесе, па је у овом граду и околини прекинуто снабдијевање електричном енергијом, изјавио је данас премијер Денис Шмихал.
"Ситуација је тешка, размјере несреће су велике. Немогуће је брзо успоставити снабдијевање струјом, посебно када је ријеч о кључној инфраструктури", написао је Шмихал на "Телеграму".

Он је рекао да је подстаница претходно била оштећена више пута у руским ракетним нападима.

 

Лисабон ће послати кијеву тенкове „Леопард два“

Португалија ће послати Украјини тенкове "леопард два", рекао је данас премијер Антонио Коста, али није прецизирао о ком броју је ријеч.
Коста је рекао да Португалија разговара са Њемачком о набавци дијелова који су неопходни за поправку тенкова из португалске залихе наоружања.

"Знам колико ће тенкова бити послато Украјини, али ће то бити објављено у одговарајуће вријеме", рекао је Коста.

Командант португалске војске адмирал Антонио Силва Риберо рекао је прошлог мјесеца да Португалија има 37 тенкова "леопард два", али локални медији наводе да већина није у оперативном стању.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је раније ове седмице да ће његова земља добити 120 до 140 западних тенкова у "првом таласу" испорука од коалиције коју чини 12 земаља.

 

Група ослобођених војника обухвата "осјетљиву категорију" особа, чије је ослобађање омогућено посредовањем Уједињних Арапских Емирата, наводи се у извјештајима руских агенција.

"Као резултат комплексног преговарачког процеса, 63 војника руских оружаних снага враћени су са територије коју контролише кијевски режим. Сви војници су тренутно на територији Русије", наводи се у саопштењу.

Војници су добили неопходну психолошку и медицинску помоћ, као и прилику да се јаве родбини, преноси "Спутњик".

Медведев: Све врсте оружја спремне за употребу

Замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев рекао је данас да је, у случају напада Украјине на Русију, Москва спремна да употријеби све врсте наоружања у зависности од природе пријетњи.
"Наш одговор може да буде било шта. Руски предсједник Владимир Путин је то јасно ставио до знања. За нас нема ограничења и спремни смо да употријебимо све врсте наоружања у зависности од природе пријетњи", рекао је Медведев новинарима.

Он је нагласио да ће, у складу са документима из руске доктрине нуклеарног застрашивања, одговор бити "брз, чврст и увјерљив", преноси "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана