Tijela poginulih britanskih dobrovoljaca u Ukrajini predata u razmjeni zarobljenika

GS
Tijela poginulih britanskih dobrovoljaca u Ukrajini predata u razmjeni zarobljenika

MOSKVA, KIJEV - Tijela dvojice poginulih britanskih dobrovoljaca u Ukrajini, Kristofera Perija (28) i Endrjua Begšoua (48) predata su tokom razmjene zarobljenika izmeću ruske i ukrajinske strane.

 Iz ruskih zatvora pušteno 116 ukrajinskih ratnih zarobljenika, dok su iz ukrajinskog zatočeništva puštena 63 ruska vojnika, prenosi San.

Razmjenu zarobljenika je potvrdio šef kancelarije predsjednika Ukrajine Andrij Jermak.

Kristofer Peri i i Endrju Begšou su nestali 6. januara u blizini Soledara, gdje su pomagali sa evakuacijom civila.

Ruska plaćenička grupa Vagner je ranije na svom Telegram kanalu objavila slike pasoša dvojice Britanaca, kao i dokument koji potvrđuje da je Peri postao dobrovoljac na strani Ukrajine.

Makregor: Rusija nastavlja rat do potpunog poraza ukrajinske vojske

Rusija će nastaviti specijalnu operaciju do potpunog poraza Oružanih snaga Ukrajine, koje su uz pomoć Zapada postale prijetnja njenoj bezbjednosti, izjavio je bivši načelnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, prenosi RIA novosti.

“Neće stati dok ne unište Oružane snage Ukrajine koje predstavljaju prijetnju Rusiji. Mi to zovemo 'invazija', ali u stvari to je kontranapad. Rusi odgovaraju na prijetnju koja je proširila svoje metastaze širom Istočne Ukrajine i trebalo je da uništi samu Rusiju”, poručio je Mekgregor na svom Jutjug blogu.

Prema njegovim riječima, odluku o potpunoj demilitarizaciji Oružanih snaga Ukrajine donio je predsjednik Vladimir Putin na početku specijalne operacije.

Mekgregor je ranije procijenio ukrajinske žrtve na 150.000.

Kako je naveo, zbog nedostatka sredstava za mobilizaciju, Kijev mora da preduzme hitne mjere i regrutuje u vojsku tinejdžere od 13 godina i vojno nesposobne.

Istovremeno, on je visoko cijenio obučenost pripadnika ruske vojske i odgovoran pristup izvršavanju borbenih zadataka.

Moskva od 24. februara sprovodi specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima”. Oružane snage imaju zadatak da oslobode Donbas i garantuju bezbjednost Rusije.

Vazdušna opasnost proglašena širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.
Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Zaharova: Brisel krši principe na kojima je građena EU

Izjave zvaničnika EU nakon samita sa Ukrajinom u potpunosti krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocijenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
“Jučerašnji samit još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu, a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO-a”, navela je Zaharova.

Ona navodi da EU prediđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahtjeve prema kandidatima i proglašava “zajedničke vrijednosti”, solidarišući se sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini, a pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina.

Zaharova je poručila da “sve učesnike samita čeka surovo razočarenje - ciljevi specijalne operacije biće postignuti”, prenosi “Sputnjik”.

“Pozivi Brisela na mir su licemjerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava”, istakla je Zaharova.

Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu uz učešće predsjednika Evropskog savjeta, Evropske komisije i šefa diplomatije EU.

Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na “mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije” i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine. /kraj/sk

 

Potvrđena odluka o ograničenju cijene ruskih naftnih prerađevina

Evropski savjet zvanično je potvrdio odluku o ograničavanju cijene ruskih naftnih prerađevina koje se transportuju morem na 100 dolara za dizel i 45 dolara za proizvode sa popustom, saopštila je danas pres služba Evropske komisije.
Ovo ograničenje važiće za zapadne kompanije i logističke firme sa teritorija pod kontrolom Zapada.

Tranzicioni period počinje 5. februara i trajaće 55 dana, prenio je TASS.

Niža granica primjenjivaće se na proizvode koji se prodaju sa popustom, a viša na punu cijenu, navodi se u saopštenju.

Ograničenje cijene će se preispitivati svaka dva mjeseca. /kraj/ml

Konašenkov: Ruske snage u protekla 24 sata pogodile ciljeve u 108 oblasti

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da su u protekla 24 sata ruske snage pogodile ciljeve, vojno osoblje i vozila, u 108 oblasti.

“Taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su pogodile 92 ukrajinske artiljerijske jedinice,” dodao je Konašenkov, prenosi TASS.  

Nestanak struje zbog havarije u Odesi

Ozbiljna nesreća dogodila se u visokonaponskoj podstanici u regionu ukrajinske Odese, pa je u ovom gradu i okolini prekinuto snabdijevanje električnom energijom, izjavio je danas premijer Denis Šmihal.
"Situacija je teška, razmjere nesreće su velike. Nemoguće je brzo uspostaviti snabdijevanje strujom, posebno kada je riječ o ključnoj infrastrukturi", napisao je Šmihal na "Telegramu".

On je rekao da je podstanica prethodno bila oštećena više puta u ruskim raketnim napadima.

 

Lisabon će poslati kijevu tenkove „Leopard dva“

Portugalija će poslati Ukrajini tenkove "leopard dva", rekao je danas premijer Antonio Kosta, ali nije precizirao o kom broju je riječ.
Kosta je rekao da Portugalija razgovara sa Njemačkom o nabavci dijelova koji su neophodni za popravku tenkova iz portugalske zalihe naoružanja.

"Znam koliko će tenkova biti poslato Ukrajini, ali će to biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme", rekao je Kosta.

Komandant portugalske vojske admiral Antonio Silva Ribero rekao je prošlog mjeseca da Portugalija ima 37 tenkova "leopard dva", ali lokalni mediji navode da većina nije u operativnom stanju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je ranije ove sedmice da će njegova zemlja dobiti 120 do 140 zapadnih tenkova u "prvom talasu" isporuka od koalicije koju čini 12 zemalja.

 

Grupa oslobođenih vojnika obuhvata "osjetljivu kategoriju" osoba, čije je oslobađanje omogućeno posredovanjem Ujedinjnih Arapskih Emirata, navodi se u izvještajima ruskih agencija.

"Kao rezultat kompleksnog pregovaračkog procesa, 63 vojnika ruskih oružanih snaga vraćeni su sa teritorije koju kontroliše kijevski režim. Svi vojnici su trenutno na teritoriji Rusije", navodi se u saopštenju.

Vojnici su dobili neophodnu psihološku i medicinsku pomoć, kao i priliku da se jave rodbini, prenosi "Sputnjik".

Medvedev: Sve vrste oružja spremne za upotrebu

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je, u slučaju napada Ukrajine na Rusiju, Moskva spremna da upotrijebi sve vrste naoružanja u zavisnosti od prirode prijetnji.
"Naš odgovor može da bude bilo šta. Ruski predsjednik Vladimir Putin je to jasno stavio do znanja. Za nas nema ograničenja i spremni smo da upotrijebimo sve vrste naoružanja u zavisnosti od prirode prijetnji", rekao je Medvedev novinarima.

On je naglasio da će, u skladu sa dokumentima iz ruske doktrine nuklearnog zastrašivanja, odgovor biti "brz, čvrst i uvjerljiv", prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana