Војна парада у Москви: 9.000 учесника, 75 јединица војне технике, авијација... (VIDEO)

Срна
Војна парада у Москви: 9.000 учесника, 75 јединица војне технике, авијација... (VIDEO)

МОСКВА - На Црвеном тргу у Москви одржана је војна Парада побједе у част 79 година од побједе у Великом отаџбинском рату.

Министар одбране Руске федерације Сергеј Шојгу рекао је раније да на паради на Црвеном тргу учествује више од 9.000 људи и 75 јединица војне технике, као и авијација.

Парада се одржава у 28 градова Русије, укупан број учесника је више од 50.000, те око 1.000 узорака наоружања и војне технике.

На паради поводом Дана побједе у Великом отаџбинском рату у Москви обратио се руски предсједник Владимир Путин.

A person holding a flag on top of a tankDescription automatically generated

Председник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Русије Дан побједе, рекавши да су Русија и руски народ поднијели велику жртву током Другог свјетског рата која никада неће бити заборављена.

"Русија ће учинити све да спријечи глобални сукоб, али нећемо дозволити да нам пријете. Наше стратешке снаге увијек су у борбеној приправности", истакао је Путин током свог обраћања.

Он је истакао да је руски народ поднио велику жртву и да је сада на дјелу ревизионизам историје који је дио опште политике западних елита које изазивају све више сукоба.

"Ми одбацујемо претензије сваке државе и Русија ће учинити све да не дозволи глобални субкоб, али нећемо никоме дозволити ни да нам пријети. Наша судбина је будућност је одређивана у великим јуначким биткама код Смоленска, Стаљинграда, Кијева, Курска, Мурманска", нагласио је Путин.

 

 

Истичући да Русија сада пролази тежак период, Путин се посебно осврнуо на "јунаке" на првој линији фронта.

"Клањамо се вашој храбрости и пожртвованости и цијела Русија је уз вас, вјерује у вас и пати са вама. Ваша судбина и подвизи повезују вас са поколењима светих бранилаца наше отаџбине", истакао је Путин.

Он је рекао да Русија никад неће заборавити успомене на синове, кћери, мужеве, сестре, браћу, жене и пријатеље који су дали животе у Великом отаџбинском рату.

"Клањамо се и пред ветарнима који су нас напустили и пред цивилима који су погинули у дивљачким нападима нациста", навео је Путин.

Он ће имати одвојене састанке са појединим страним лидерима, међу којим са предсједником Кубе Мигелом Дијазом Канелом, као и са предсједницима Лаоса и Гвинеје-Бисао.

Након параде лидери су положили цвијеће на Гроб незнаног јунака изван зидина Кремља.

Паради су присуствовали бројни свјетски лидери, међу којима је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

Нису позване "непријатељске земље"

Москва није упутила позиве за војну параду поводом Дана побједе амбасадорима и званичницима непријатељских земаља, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Не, непријатељске земље неће бити позване на параду трећу годину заредом. Оне нису позиване од 2022. јер режими у тим земљама спроводе непријатељску политику", рекла је Захарова.

Она је истакла да се користи термин непријатељска, али да те државе у ствари спроводе агресивну политику према Русији.

"Они то формулишу као наношење стратешког пораза Русији. Са наше стране, ми то формулишемо као хибридни рат", рекла је Захарова у интервјуу за ТАСС.

Према њеним ријечима, удружења ветерана у непријатељским земаљма нису погођена одлуком о непозивању на параду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана