Проглашена петодневна жалост у Ирану

Срна
Проглашена петодневна жалост у Ирану

ТЕХЕРАН- Врховни вођа Ирана Али Хаменеи прогласио је петодневну жалост у земљи након погибије предсједника Ебрахима Раисија и његове пратње у паду хеликоптера.

- Проглашавам пет дана жалости и изражавам моје саучешће драгом народу Ирана - рекао је Хаменеи, преноси агенција Тасним.

Ирански потпредсједник Мохсен Мансури потврдио је данас медијске извјештаје да су Раиси и његова делегација, укључујући министра спољних послова Хосеина Амирабдолахијана, погинули у паду хеликоптера на сјеверозападу Ирана.

Замјеник иранског министра спољних послова Али Багери Кани постављен је за вршиоца дужности министра спољних послова Ирана након погибије Амирабдолахијана, јавља ИРНА.

Ирански устав налаже да у случају смрти предсједника, први потпредсједник преузима, уз одобрење врховног вође, овлашћења и функције предсједника.

Ирански предсједник Ебрахим Раиси и његова пратња сутра ће бити сахрањени у Табризу, рекао је неименовани званичник провинције Источни Азербејџан.

Овај званичиник навео је за агенцију Тасним да ће тијела Раисија и осталих погинулих у јучерашњем паду хеликоптера бити пребачена у Табриз, те да ће прије сахране бити извршена обдукција.

Табриз је главни град провинције Источни Азербејџан.

Иранска влада именовала је данас заменика министра иностраних послова Алија Багерија Канија за вршиоца дужности министра иностраних послова након што је шеф дипломатије Ирана Хосеин Абдолахијан погинуо у хеликоптерској несрећи заједно са предсједником Ебрахимом Раисијем, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана