Велика суша нанијела штету усјевима у Француској

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Висока температура и суша изазвале су велику штету на усјевима жита у појединим дијеловима Француске и киша ће бити неопходна до почетка јуна да би се спасила жетва у овим регионима, саопштено је данас из француског Института за усјеве "Арвали".

Француска је највећи произвођач жита у ЕУ и у протеклих неколико мјесеци пало је веиома мало кише док су од почетка мјесеца регистроване рекордно високе температуре.

"Двије су различите ситуације у Француској. У првој имамо усјеве на тврдом земљишту гдје је засад извршен веома плитко до усјева са средњом дубином. Јасно је да су ти дијелови већ претрпјели штету и да се неће опоравити те да ће род бити слаб", рекао је званичник института "Арвали" Жан-Шарл Дезуар.

Према његовим ријечима, друга ситуација је гдје је земљиште мекше и усјеви су много дубљуи и сматра се да би ти производи могли да имају шансу са заливањем.

Региони са мекшим земљиштем углавном су на сјеверу Француске и чине око половине производње те земље.

Међутим, Дезуар истиче да ће и у тим регионима почетком јуна бити потребна значајнија количина кише. Он је додао да је превише рано давати неку прецизнију прогнозу за стање усјева у цијелој Француској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана