Velika suša nanijela štetu usjevima u Francuskoj

Srna
Foto: Ilustracija

PARIZ- Visoka temperatura i suša izazvale su veliku štetu na usjevima žita u pojedinim dijelovima Francuske i kiša će biti neophodna do početka juna da bi se spasila žetva u ovim regionima, saopšteno je danas iz francuskog Instituta za usjeve "Arvali".

Francuska je najveći proizvođač žita u EU i u proteklih nekoliko mjeseci palo je veioma malo kiše dok su od početka mjeseca registrovane rekordno visoke temperature.

"Dvije su različite situacije u Francuskoj. U prvoj imamo usjeve na tvrdom zemljištu gdje je zasad izvršen veoma plitko do usjeva sa srednjom dubinom. Jasno je da su ti dijelovi već pretrpjeli štetu i da se neće oporaviti te da će rod biti slab", rekao je zvaničnik instituta "Arvali" Žan-Šarl Dezuar.

Prema njegovim riječima, druga situacija je gdje je zemljište mekše i usjevi su mnogo dubljui i smatra se da bi ti proizvodi mogli da imaju šansu sa zalivanjem.

Regioni sa mekšim zemljištem uglavnom su na sjeveru Francuske i čine oko polovine proizvodnje te zemlje.

Međutim, Dezuar ističe da će i u tim regionima početkom juna biti potrebna značajnija količina kiše. On je dodao da je previše rano davati neku precizniju prognozu za stanje usjeva u cijeloj Francuskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana