Велика Британија: Власти формално затражиле процjену вакцине "АстраЗенеке"

Танјуг
Foto: Архива

ЛОНДОН- Власти Велике Британије формално су затражиле од надлежних органа да изврше процjену вакцине коју су развиле "АстраЗенека" и Универзитет у Оксфорду како би утврдили да ли испуњава све безбjедносне стандарде, а компанија је саопштила да ће можда спровести још једно глобално испитивање ради процjене њене ефикасности.

Министар здравља Мет Хенкок потврдио је да су власти од надлежних органа формално затражиле да изврше процjену безбjедности вакцине, преноси Ројтерс.

Британска Регулаторна агенција за лијекове и медицинске производе отпочела је са убрзаним процесом процјене вакцине почетком овог мјесеца, након што су објављени резултати о њеној безбједности и ефикасности.

Влада Велике Британије поручила је 100 милиона доза вакцине коју су развије "АстраЗенека" и Универзитет у Оксфорду, што је највећа поруџбина неке вакцине у једној земљи.

"АстраЗенека" очекује да ће четири милиона доза вакцине у Великој Британији бити доступно до краја мјесеца, а министар здравља Мет Хенкок тражи да имунизација отпочне прије Божића.

Вакцина коју је развила компанија "АстраЗенека" сматра се једним од најбољих кандидата за земље у развоју, због ниске цијене производње и транспорта који не захтјева специјалне услове.

Научници су, међутим, изразили сумњу у поузданост резултата који су потврдили ефикасност од 90 одсто у групи добровољаца који су првобитно грешком примили пола умјесто пуне дозе вакцине.

Осим тога, неки експерти тврде да је узорак исувише мали како би се подаци добијени на тај начин сматрали поузданим.

"АстраЗенека" наводи да су поступак испитивања у којем су добровољци примили пола дозе надгледале независне агенције и надлежни органи у Великој Британији, који су потврдили да нема никаквих разлога за забринутост.

Извршни директор "АстраЗенеке" је у понедјељак рекао да ће највероватније бити спроведено још једно глобално испитивање ефикасности вакцине са пола дозе.

Компанија је у понедјељак објавила резултате касне фазе испитивања вакцине у Великој Британији и Бразилу, који су потврдили ефикасност од 70 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана