Velika Britanija: Vlasti formalno zatražile procjenu vakcine "AstraZeneke"

Tanjug
Foto: Arhiva

LONDON- Vlasti Velike Britanije formalno su zatražile od nadležnih organa da izvrše procjenu vakcine koju su razvile "AstraZeneka" i Univerzitet u Oksfordu kako bi utvrdili da li ispunjava sve bezbjednosne standarde, a kompanija je saopštila da će možda sprovesti još jedno globalno ispitivanje radi procjene njene efikasnosti.

Ministar zdravlja Met Henkok potvrdio je da su vlasti od nadležnih organa formalno zatražile da izvrše procjenu bezbjednosti vakcine, prenosi Rojters.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode otpočela je sa ubrzanim procesom procjene vakcine početkom ovog mjeseca, nakon što su objavljeni rezultati o njenoj bezbjednosti i efikasnosti.

Vlada Velike Britanije poručila je 100 miliona doza vakcine koju su razvije "AstraZeneka" i Univerzitet u Oksfordu, što je najveća porudžbina neke vakcine u jednoj zemlji.

"AstraZeneka" očekuje da će četiri miliona doza vakcine u Velikoj Britaniji biti dostupno do kraja mjeseca, a ministar zdravlja Met Henkok traži da imunizacija otpočne prije Božića.

Vakcina koju je razvila kompanija "AstraZeneka" smatra se jednim od najboljih kandidata za zemlje u razvoju, zbog niske cijene proizvodnje i transporta koji ne zahtjeva specijalne uslove.

Naučnici su, međutim, izrazili sumnju u pouzdanost rezultata koji su potvrdili efikasnost od 90 odsto u grupi dobrovoljaca koji su prvobitno greškom primili pola umjesto pune doze vakcine.

Osim toga, neki eksperti tvrde da je uzorak isuviše mali kako bi se podaci dobijeni na taj način smatrali pouzdanim.

"AstraZeneka" navodi da su postupak ispitivanja u kojem su dobrovoljci primili pola doze nadgledale nezavisne agencije i nadležni organi u Velikoj Britaniji, koji su potvrdili da nema nikakvih razloga za zabrinutost.

Izvršni direktor "AstraZeneke" je u ponedjeljak rekao da će najverovatnije biti sprovedeno još jedno globalno ispitivanje efikasnosti vakcine sa pola doze.

Kompanija je u ponedjeljak objavila rezultate kasne faze ispitivanja vakcine u Velikoj Britaniji i Brazilu, koji su potvrdili efikasnost od 70 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana