Већину случајева "хаванског синрома" није изазвала страна сила

Srna
Foto: ilustracija

ВАШИНГТОН- Већину случајева мистериозне болести која је погодила америчке званичнике назване "хавански синдром" није изазвала страна сила, изјавили су званичници Централне обавјештајне агенције /ЦИА/.

Први случајеви ове болести пријављени су у америчкој амбасади у Хавани на Куби, а од 2016. године, америчке дипломате широм свијета пријављују симптоме - што је изазвало сугестије да би Русија, Кина или неки други противник могли бити одговорни.

Већина од 1.000 случајева, које је прегледала ЦИА, може се објаснити стресом или природним узроцима, кажу званичници. Објављивање налаза наљутило је неке од оних који су се разбољели. ЦИА и даље испитује мали број необјашњивих случајева, гдје није искључена улога стране силе.

Американци које је погодио "хавански синдром" описали су симптоме као што су вртоглавица, главобоља и интензиван и болан звук у ушима. Први пут пријављени на Куби 2016. године, случајеви су од тада пријављени у Женеви, Берлину и другим мјестима.

Поједини амерички званичници су раније сугерисали да би болест могла бити узрокована микроталасним нападима, што је подстакло спекулације да би болест могла бити врста оружја страног актера као што је Русија. Москва је увијек порицала било какву умијешаност. Међутим, један званичник је за Би-Би-Си рекао да, иако је у истрази постигнут "значајан напредак", нису пронађени докази о свјетској кампањи стране државе.

Умјесто тога, откривено је да се већина онога што је формално познато као "аномални здравствени инциденти" може објаснити медицинским стањима као што су недијагностикована болест или фактори животне средине. Званичник је додао да је "мало вјероватно да страни актер, укључујући Русију, води непрекидну кампању широм свијета, повређујући америчко особље оружјем или неким механизмом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана