Većinu slučajeva "havanskog sinroma" nije izazvala strana sila

Srna
Foto: ilustracija

VAŠINGTON- Većinu slučajeva misteriozne bolesti koja je pogodila američke zvaničnike nazvane "havanski sindrom" nije izazvala strana sila, izjavili su zvaničnici Centralne obavještajne agencije /CIA/.

Prvi slučajevi ove bolesti prijavljeni su u američkoj ambasadi u Havani na Kubi, a od 2016. godine, američke diplomate širom svijeta prijavljuju simptome - što je izazvalo sugestije da bi Rusija, Kina ili neki drugi protivnik mogli biti odgovorni.

Većina od 1.000 slučajeva, koje je pregledala CIA, može se objasniti stresom ili prirodnim uzrocima, kažu zvaničnici. Objavljivanje nalaza naljutilo je neke od onih koji su se razboljeli. CIA i dalje ispituje mali broj neobjašnjivih slučajeva, gdje nije isključena uloga strane sile.

Amerikanci koje je pogodio "havanski sindrom" opisali su simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja i intenzivan i bolan zvuk u ušima. Prvi put prijavljeni na Kubi 2016. godine, slučajevi su od tada prijavljeni u Ženevi, Berlinu i drugim mjestima.

Pojedini američki zvaničnici su ranije sugerisali da bi bolest mogla biti uzrokovana mikrotalasnim napadima, što je podstaklo spekulacije da bi bolest mogla biti vrsta oružja stranog aktera kao što je Rusija. Moskva je uvijek poricala bilo kakvu umiješanost. Međutim, jedan zvaničnik je za Bi-Bi-Si rekao da, iako je u istrazi postignut "značajan napredak", nisu pronađeni dokazi o svjetskoj kampanji strane države.

Umjesto toga, otkriveno je da se većina onoga što je formalno poznato kao "anomalni zdravstveni incidenti" može objasniti medicinskim stanjima kao što su nedijagnostikovana bolest ili faktori životne sredine. Zvaničnik je dodao da je "malo vjerovatno da strani akter, uključujući Rusiju, vodi neprekidnu kampanju širom svijeta, povređujući američko osoblje oružjem ili nekim mehanizmom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana