Варшава тражи хапшење тројице руских контролора

Srna
Варшава тражи хапшење тројице руских контролора

ВАРШАВА - Пољско тужилаштво захтијева хапшење тројице руских контролора авио-саобраћаја на Аеродрому "Смоленск-Сјеверни", оптужујући их да су намјерно проузроковали пад авиона у којем је погинуо бивши предсједник Пољске Лех Качински.

Портпарол Канцеларије државног тужиоца Ева Бијалик саопштила је да су истражиоци од окружног суда Мокотов у Варшави затражили налог за привремено хапшење тројице мушкараца.

"Оптужбе против контролора авио-саобраћаја односе се на намјерно изазивање пада авиона у којем је погинуо велики број људи", истакла је Бијаликова.

Качински и његова супруга били су међу 96 путника авиона Ратног ваздухопловства Пољске "Ту-154М", који се срушио код Смоленска 10. априла 2010. године, приликом покушаја слијетања у густој магли.

Прелиминарном истрагом пољских и руских званичника установљено је да није било техничког квара на авиону, те је за несрећу окривљен пилот.

Међутим, брат близанац бившег предсједника Пољске Јарослав Качински инсистирао је на томе да за несрећу крива "руска подмуклост", пише "Раша тудеј".

Тренутне оптужбе против руских контролора засноване су на тврдњи пољских истражилаца из 2018. године да су на олупини авиона пронађени трагови експлозива. Међутим, такви трагови нису пронађени током првобитне истраге нити у узорцима земље који су тада узети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана