Varšava traži hapšenje trojice ruskih kontrolora

Srna
Varšava traži hapšenje trojice ruskih kontrolora

VARŠAVA - Poljsko tužilaštvo zahtijeva hapšenje trojice ruskih kontrolora avio-saobraćaja na Aerodromu "Smolensk-Sjeverni", optužujući ih da su namjerno prouzrokovali pad aviona u kojem je poginuo bivši predsjednik Poljske Leh Kačinski.

Portparol Kancelarije državnog tužioca Eva Bijalik saopštila je da su istražioci od okružnog suda Mokotov u Varšavi zatražili nalog za privremeno hapšenje trojice muškaraca.

"Optužbe protiv kontrolora avio-saobraćaja odnose se na namjerno izazivanje pada aviona u kojem je poginuo veliki broj ljudi", istakla je Bijalikova.

Kačinski i njegova supruga bili su među 96 putnika aviona Ratnog vazduhoplovstva Poljske "Tu-154M", koji se srušio kod Smolenska 10. aprila 2010. godine, prilikom pokušaja slijetanja u gustoj magli.

Preliminarnom istragom poljskih i ruskih zvaničnika ustanovljeno je da nije bilo tehničkog kvara na avionu, te je za nesreću okrivljen pilot.

Međutim, brat blizanac bivšeg predsjednika Poljske Jaroslav Kačinski insistirao je na tome da za nesreću kriva "ruska podmuklost", piše "Raša tudej".

Trenutne optužbe protiv ruskih kontrolora zasnovane su na tvrdnji poljskih istražilaca iz 2018. godine da su na olupini aviona pronađeni tragovi eksploziva. Međutim, takvi tragovi nisu pronađeni tokom prvobitne istrage niti u uzorcima zemlje koji su tada uzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana