Ванредне мjере ЕУ ступају на снагу

Г.С.
Ванредне мjере ЕУ ступају на снагу

БРИЕСЛ - План Европске уније за ванредне ситуације, у вези са могућим прекидом испоруке руског гаса, ступа на снагу у уторак.

План за ванредне ситуације Европске уније за припрему за могући прекид испоруке руског гаса ступиће на снагу у уторак, након што је у понедјељак објављен у званичном листу ЕУ.

Према плану, земље чланице ЕУ треба добровољно да смање потрошњу гаса за 15 одсто од 1. августа до 31. марта наредне године, у поређењу са просјечном потрошњом у истом периоду у протеклих пет година.

Подаци Европске комисије показују да је за постизање зацртаног циља потребно уштедјети укупно 45 милијарди кубних метара гаса.

Њемачка би требало да троши око 10 милијарди кубних метара мање него у претходном периоду. Крајњи циљ уштеда је припрема за могући потпуни прекид испоруке руског гаса у земље ЕУ, након што је Москва посљедњих мјесеци знатно смањила снабдијевање.

У случају већих несташица гаса, нови план за ванредне ситуације предвиђа могућност обавезне уштеде.

Најмање 15 држава чланица ЕУ, које чине око 65 одсто укупног становништва блока, морало би да да сагласност за активирање такве мјере.

Неколико земаља, укључујући Италију и Шпанију, обезбједило је изузеће за такву ситуацију.

План за ванредне ситуације важиће за сада годину дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана