Vanredne mjere EU stupaju na snagu

G.S.
Vanredne mjere EU stupaju na snagu

BRIESL - Plan Evropske unije za vanredne situacije, u vezi sa mogućim prekidom isporuke ruskog gasa, stupa na snagu u utorak.

Plan za vanredne situacije Evropske unije za pripremu za mogući prekid isporuke ruskog gasa stupiće na snagu u utorak, nakon što je u ponedjeljak objavljen u zvaničnom listu EU.

Prema planu, zemlje članice EU treba dobrovoljno da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od 1. avgusta do 31. marta naredne godine, u poređenju sa prosječnom potrošnjom u istom periodu u proteklih pet godina.

Podaci Evropske komisije pokazuju da je za postizanje zacrtanog cilja potrebno uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa.

Njemačka bi trebalo da troši oko 10 milijardi kubnih metara manje nego u prethodnom periodu. Krajnji cilj ušteda je priprema za mogući potpuni prekid isporuke ruskog gasa u zemlje EU, nakon što je Moskva posljednjih mjeseci znatno smanjila snabdijevanje.

U slučaju većih nestašica gasa, novi plan za vanredne situacije predviđa mogućnost obavezne uštede.

Najmanje 15 država članica EU, koje čine oko 65 odsto ukupnog stanovništva bloka, moralo bi da da saglasnost za aktiviranje takve mjere.

Nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Španiju, obezbjedilo je izuzeće za takvu situaciju.

Plan za vanredne situacije važiće za sada godinu dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana