Ван Херк: Руси и даље највећа пријетња

Срна
Foto: Агенције

ПЕНТАГОН - Први човјек Сјеверне америчке команде генерал Глен ван Херк тврди да је Русија "најхитнија и непосредна пријетња Америци" иако Кина привлачи све више пажње, преноси "Ер форс магазин".

Ван Херк наводи да је, иако Кина представља "дугорочну егзистенцијалну пријетњу за Америку, Русија данас и даље већа војна опасност".

Он посебно наводи снагу руских подморница, бомбардера и крстарећих ракета. Ипак, у подручју дигиталног и свемирског ратовања, Русија и Кина су већ једнако јаке, оцјењује Ван Херк и упозорава да се САД "морају пазити тих држава".

"Данашња одбрана САД превише се ослања на оно што мислимо да је темељ одбране - а то је наше нуклеарно одвраћање. Ако је наша једина могућност да спријечимо напад то да нападнемо нуклеарним оружјем, онда нисмо у доброј позицији", упозорава он.

Амерички генерал истиче да то "није довољно брза опција". "Морамо створити друге могућности како бисмо их одвратили од напада и од размишљања да нас икад нападну", сматра Ван Херк и тврди да би САД требале више да улажу у балистичко наоружање, посебно у хиперзвучне ракете.

Он тврди да ће отапање леденог покривача на Арктику још више "приближити ривале". Ван Херк је заговорник јачања америчког војног присуства у тој поларној области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана