Van Herk: Rusi i dalje najveća prijetnja

Srna
Foto: Agencije

PENTAGON - Prvi čovjek Sjeverne američke komande general Glen van Herk tvrdi da je Rusija "najhitnija i neposredna prijetnja Americi" iako Kina privlači sve više pažnje, prenosi "Er fors magazin".

Van Herk navodi da je, iako Kina predstavlja "dugoročnu egzistencijalnu prijetnju za Ameriku, Rusija danas i dalje veća vojna opasnost".

On posebno navodi snagu ruskih podmornica, bombardera i krstarećih raketa. Ipak, u području digitalnog i svemirskog ratovanja, Rusija i Kina su već jednako jake, ocjenjuje Van Herk i upozorava da se SAD "moraju paziti tih država".

"Današnja odbrana SAD previše se oslanja na ono što mislimo da je temelj odbrane - a to je naše nuklearno odvraćanje. Ako je naša jedina mogućnost da spriječimo napad to da napadnemo nuklearnim oružjem, onda nismo u dobroj poziciji", upozorava on.

Američki general ističe da to "nije dovoljno brza opcija". "Moramo stvoriti druge mogućnosti kako bismo ih odvratili od napada i od razmišljanja da nas ikad napadnu", smatra Van Herk i tvrdi da bi SAD trebale više da ulažu u balističko naoružanje, posebno u hiperzvučne rakete.

On tvrdi da će otapanje ledenog pokrivača na Arktiku još više "približiti rivale". Van Herk je zagovornik jačanja američkog vojnog prisustva u toj polarnoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana