Вакцине бачене јер љекари нису дошли на вакцинацију

Танјуг
Foto: Архива

КИЈЕВ - Медицинске установе у Украјини бациле су одређени број неупотријебљених вакцина против ковида 19 јер се љекари нису појавили у вријеме заказано за имунизацију, изјавио је данас Олександр Корнијенко, посланик владајуће странке "Слуга народа".

Украјина је почела вакцинацију становништва против ковида 19 након што је прошле седмице добила прву испоруку од 500.000 доза вакцине "Астра Зенеке" произведене у Индији, али се украјинске власти суочавају са скепсом грађана према вакцинама израженом и прије пандемије.

Власти су као приоритет навеле имунизацију медицинских радника, али указују на статистику да 47 одсто Украјинаца не жели да се вакцинише.

"Важно је да схватимо како су процеси успостављени, зашто љекари одбијају вакцинацију", нагласио је Корнијенко.

Шеф Комитета за здравље у парламенту Михаило Радутски сматра да је одбацивање вакцине веома лоше, али да ништа друго не преостаје јер доза може бити отворена два до три часа, након чега се мора уништити.

Према подацима Министарства здравља, до 28. фебруара дата је 3.141 доза вакцине, укључујући само 90 у протекла 24 часа.

Министар здравља Максим Степанов навео је да власти раде на томе да буде обезбијеђено да се вакцине не одбацију, те да се слично дешава и у другим земљама.

Знатан дио становника Украјине не вјерује у вакцинацију усљед бојазни од нуспојава због лошег квалитета. Слично неповјерење омогућило је епидемију богиња 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана