Vakcine bačene jer ljekari nisu došli na vakcinaciju

Tanjug
Foto: Arhiva

KIJEV - Medicinske ustanove u Ukrajini bacile su određeni broj neupotrijebljenih vakcina protiv kovida 19 jer se ljekari nisu pojavili u vrijeme zakazano za imunizaciju, izjavio je danas Oleksandr Kornijenko, poslanik vladajuće stranke "Sluga naroda".

Ukrajina je počela vakcinaciju stanovništva protiv kovida 19 nakon što je prošle sedmice dobila prvu isporuku od 500.000 doza vakcine "Astra Zeneke" proizvedene u Indiji, ali se ukrajinske vlasti suočavaju sa skepsom građana prema vakcinama izraženom i prije pandemije.

Vlasti su kao prioritet navele imunizaciju medicinskih radnika, ali ukazuju na statistiku da 47 odsto Ukrajinaca ne želi da se vakciniše.

"Važno je da shvatimo kako su procesi uspostavljeni, zašto ljekari odbijaju vakcinaciju", naglasio je Kornijenko.

Šef Komiteta za zdravlje u parlamentu Mihailo Radutski smatra da je odbacivanje vakcine veoma loše, ali da ništa drugo ne preostaje jer doza može biti otvorena dva do tri časa, nakon čega se mora uništiti.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do 28. februara data je 3.141 doza vakcine, uključujući samo 90 u protekla 24 časa.

Ministar zdravlja Maksim Stepanov naveo je da vlasti rade na tome da bude obezbijeđeno da se vakcine ne odbaciju, te da se slično dešava i u drugim zemljama.

Znatan dio stanovnika Ukrajine ne vjeruje u vakcinaciju usljed bojazni od nuspojava zbog lošeg kvaliteta. Slično nepovjerenje omogućilo je epidemiju boginja 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana