УЖИВО: Војна операција у Украјини: Небензја: Криза јер је Запад затварао очи на злочине у Донбасу (Исправљено)

ГС/агенције
Специјална војна операција у Украјини
Foto: Тањуг | Специјална војна операција у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ - Специјална војна операција у Украјини ушла је у четврти дан.

Руске снаге током ноћи ушле су у град Харков. Москва очекује позив за преговоре, Кијев калкулише. САД и ЕУ најавиле блокаду банкарског пословања Русији укидањем Свифт кода уједно шаљу оружје украјинским снагама. Борбе се воде на скоро цијелој територији Украније док број избјеглица расте.

23.15 - Криза у Украјини изазвана је ''затварањем очију'' Запада на неонацистичке злочине у Донбасу, изјавио је данас стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

''У овом тренутку, фокус би требало да буде на побољшању ситуације која је довела до кризе кроз коју пролазимо. Она није почела руском специјалном операцијом у Украјини, изазвана је много раније, пре осам година, од када Запад затвара очи пред злочинима украјинских неонациста у Донбасу'', рекао је Небензја на сједници Сјавета безбједности УН.

23.00 - Руска авиокомпанија Аерофлот саопштила је данас да ће до даљег отказати све летове ка европским дестинацијама.

Аерофлот се огласио након што су многе државе одлучиле да затворе ваздушни простор у знак протеста због напада Русије на Украјину, преноси Ројтерс.

22.48 - Саопштења о неселективном бомбардовању цивилних циљева у Украјини су неистинита, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја

"Управо куће у Донбасу које су уништиле Оружане снаге Украјине и националисти западни медији сада најчешће бестидно издају као посљедице наше војне операције у Украјини”, рекао је Небензја у Савјету безбједности УН.

„И данас, на овом састанку, поново слушамо лажи и лажне информације о неселективном бомбардовању украјинских градова, болница и школа”, додао је руски дипломата.

22.35 - Главни град Украјине је опкољен и евакуација цивила је сада немогућа, изјавио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко у данашњем интервјуу за агенцију Асошијетед Прес.

“Не можемо да евакуишемо цивиле, јер су сви путеви блокирани. Тренутно смо опкољени. Управо сам разговарао са предсједником (Украјине Владимиром Зеленским). Нико се не осјећа добро”, рекао је Кличко, преноси ТАС С.

Кличко је признао да власт у пријестоници не успјева у потпуности да контролише наоружане добровољце у јединицама територијалне одбране.

22.20 - Преговори делегација Русије и Украјине почеће сутра ујутру, јавља ТАСС позивајући се на неименовани извор.

Према наводима неименованог извора, разлог су логистички проблеми украјинске делегације.

“То није одлагање. Састанак ће почети ујутру”, навео је он.

22.03 - Савјет безбједности Уједињених нација затражио је ванредну сједницу Генералне скупштине УН о Украјини. Специјална сједница ће бити одржана сутра, преноси Ројтерс.

Гласање 15 чланица Савjета безбjедности било је процедурално, а Русија није могла да уложи вето. Резолуција о сазивању сjедницe усвојена је са 11 гласова “за”, Русија је гласала против, а Кина, Индија и Уједињени Арапски Емирати били су уздржани.

21.47 - Компанија „Мета”, власница Фејсбука и Инстаграма, саопштила је да је, на молбу Кијева, ограничила приступ налозима неколико руских државних медија на територији Украјине.

“Мета добија молбе од Украјинаца да се Русија искључи с Фејсбука и Инстаграма, али сматра да је то немогуће учинити”, саопштио је потпредседник компаније.

21.28 - Преговори делегација Русије и Украјине, који би требало да се одрже у Бјелорусији, неће почети још неколико сати, саопштио је данас портпарол украјинског председника Сергеј Никофоров.

Украјинска делегација иде на преговоре до бјелоруске границе преко Пољске, јер је забринута због безбједносних мера, рекао је за Спутљњик бјелоруски политиколог Воскресенски, који је упознат са детаљима организације преговора.

21.20 - Министри спољних послова Г7 саопштили су да не признају промене у статусу кво које су настале услед руске војне операције за демилитаризацију Украјине, наведено је у заједничком саопштењу након онлајн састанка.

„Г7 ће предузети даље кораке ако Русија не заустави офанзивни рат против Украјине. Министри су истакли да не признају никакве промене у статусу (кво) које су настале услед руског акта агресије”, наводи се у саопштењу.

21.18 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао је да ће плата украјинским војницима бити 3.000 евра (100.000 гривни) мјесечно док се не заврши криза.

21.11 - Амбасадорка Украјине у САД Оксана Маркарова изјавила је данас да украјински предсједник Владимир Зеленски “дефинитивно неће бити дио делегације на преговорима са Русијом”.

21.10 - Број цивилних жртава током 11 дана ескалације непријатељстава од украјинских снага у Доњецкој Народној Републици (ДНР) порастао је на 15, саопштено је данас из мисије ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

У саопштењу се наводи да су од 17. до 27. фебруара украјинске снаге 643 пута нарушиле примирије.

Погинуло је 15 цивила, од тога троје из Новоигантовка, коју је ослободила милиција ДНР. Рањена су 34 цивила, међу којима и тинејџер рођен 2006. године. Током протеклог дана су рањене још двије особе”, објавила је мисија ДНР-а, на свом Телеграму каналу, пренио је ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.55 - Албанија ће вечерас затворити свој ваздушни простор за све руске авионе, осим за хуманитарне и хитне летове, у складу са препорукама Европске уније, саопштила је данас албанска министарка спољних послова Олта Џачка.

20.35 - Бијела кућа позвала је данас Кину да осуди руску инвазију на Украјину, пошто се напад Москве на њеног сусједа наставља, а руски предсједник Владимир Путин ставио је нуклеарне снаге у стање посебне борбене готовости.

“Ово није вријеме да стојимо по страни. Ово је вријеме да будемо гласни и осудимо поступке предсједника Путина и Русије која је извршила инвазију на суверену земљу”, рекла је секретарка за штампу Бијеле куће Џен Ссаки у интервјуу за МСНБЦ, пренио је Ројтерс.

20.25 - Теренска екипа телевизије Унион из Доњецке Народне Републике (ДНР) нашла се под минобацачком ватром украјинске војске, објављено је данас на том каналу.

“Украјински војници гранатирали су теренску ТВ екипу Унион ТВ. Граната је погодила репортерски аутомобил у којем није било никога”, објављено је на Телеграм каналу, преноси ТАСС.

19.45 - Током специјалне војне операције руска војска је погодила 1.067 објеката војне инфраструктуре у Украјини, рекао је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков. Опширније на линку.

19.24 - Црна Гора се придружила се свим рестриктивним мјерама Европског савета против Русије, саопштило је данас црногорско Министарство спољних послова.

Министарство је на Твитеру објавило да Црна Гора осуђује одлуку Русије да, како наводи, “наруши суверенитет и територијални интегритет Украјине признавањем самопроглашених република Доњецка и Лугањска и незаконитим актом агресије на Украјину”.

19.07 - Шведска ће послати војну помоћ Украјини, укључујући противтенковско наоружање, шљемове и панцире, изјавила је данас премијерка Шведске Магдалена Андерсон.

“Шведска сада најављује директну подршку украјинским оружаним снагама која подразумјева 135.000 оброка на терену, 5.000 шљемова, 5.000 панцира и 5.000 комада противтенковског оружја”, рекла је Андерсон на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

18.44 - Интерес Мађарске је да остане изван конфликта између Украјине и Русије, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Он је поновио да Мађарска неће слати оружје сусједној Украјини, али да ће помоћи свим избјеглицама из те земље.

18.25 - Хрватска ће забранити улазак руским авионима у њен ваздушни простор, најавио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

“Влада је данас донијела одлуку да ћемо забранити летове у нашем ваздушном простору руским авио-компанијама. Донијећемо одговарајуће одлуке и на нивоу ЕУ”, рекао је Пленковић на данашњој конференцији за новинаре.

18.05 - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће први пут у историји ЕУ финансирати куповину и достављање наоружања и опреме трећој земљи.

“Такође јачамо и наше санкције против Кремља”, навела је фон дер Лајенова истичући да се небо над ЕУ затвара за Русе.

Она је најавила и нове санкције против режима Александра Лукашенка и оних у Белорусији који помажу Русији у рату у Украјини.

18.00 - Предсједник Украјине Володимир Зеленски је уочи најављених преговора Кијева и Москве рекао да треба да се искористи свака шанса за постизање мира.

Не вјерујем у позитиван исход овог састанка, али нека покушају, како ниједан грађанин Украјине не би имао сумњу да ја, као предсједник, желим да зауставим рат, кад постоји макар и најмања шанса”, рекао је Зеленски.

17.59 - Државни украјински произвођач оружја Укроборонпром саопштио је данас да је највећи карго авион на свету, Антонов Ан-225 ''Мирја'', уништен након што је изгорио у руском нападу на аеродром Хостомел, недалеко од Кијева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.50 - Високи представник Европске уније  за вањску политику и безбједност Јосеп Борел изјавио је да је рад руских медија РТ и Спутник забрањен у ЕУ, преноси Тањуг.

17.35 - Ракете Искандер, лансиране су данас са територије Бјелорусије на Украјину око 17 часова, изјавио је је саветник министра унутрашњих послова Украјине.

Ракетни системи Искандер имају домет од преко 500 километара и намјењени су уништавање противничких аеродрома, авиона, радара и командних центара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.05 -  Преговори између Русије и Украјине још нису почели, а преговарачи стижу на мјесто гдје ће преговори бити одржани, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Руска страна демантује да су преговори почели. Стране тек стижу на мјесто где ће они бити одржани”, рекли су у руском министарству, преноси Интерфакс.

16.45 -  Потез руског предсједника Владимира Путина да стави у високу приправност руске нуклеарне снаге је опасна реторика и недоговорно понашање, рекао је данас генерални секретар НАТО савеза Јенс Столтенберг.

“Ово је опасна реторика. Ово је неодговорно понашање. И када искомбинујете ову реторику са оним што тренутно раде на терену у Украјини - воде рат против независне, суверене земље и врше потпуну инвазију на Украјину - то ситуацију чини још озбиљнијом”, рекао је Столтенберг Си-Ен-Ену.

16.35 - У Кијеву смо имали смо тешку ноћ, чуле су се сирене, било је експлозија, али није било сукоба у пријестоници, рекао је за Тањуг Џозеф Федерман, новинар АП.

“Оно што знамо јесте да су вођени жестоки сукоби у Харкову, другом по величини граду у земљи, али и да је на снази нова фаза напада Руса на депое горива и на авиобазе, јер су промијенили циљеве напада”, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.22 - Влада у Скопљу увела је забрану уласка руским авиокомпанијама у ваздушни простор Сјеверне Македоније.

У саопштењу са сједнице наводи се да је Влада Сјеверне Македоније одлучила да се прикључи препорукама ЕУ и земаља чланица које су већ донијеле такву одлуку.

16.00 - Бијела кућа је саопштила да Бијела кућа  не пријети Русији, оцијенивши да је наређење предсједника Русије Владимира Путина опосебном режиму борбеног дежурства у руским снагама за одвраћање - одговор на пријетње „које не постоје“.

Он је навео да највиши званичници водећих земаља НАТО дозвољавају и агресивне изјаве против Русије.

„Русија никада није била под пријетњом НАТО-а, Украјине“, рекла је портпаролка америчке администрације Џен Псаки у интервјуу за телевизију АБЦ.

„Прије свега, ово је образац понашања који видимо код предсједника Путина током овог сукоба. То је стварање пријетњи које не постоје да би се оправдала даља агресија“, рекла је она.

15.36 – Лидери Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7) саопштили су данас да су западни савезници одлучили да искључеодређене руске банке из светског међубанкарског комуникационог система Свифт.
У заједничкој декларацији Г7, коју је објавило француско председништво, није прецизирано које ће руске банке бити погођене, извештава Ројтерс.

Додаје се да ће ускоро бити формирана трансатлантска оперативна група која ће координирати санкције против Русије.

15. 35 - Папа Фрањо позвао је данас на отварање хуманитарних коридора за помоћ избјеглицама из Украјине и поручио да они који ратују не треба да се заваравају мишљу да је Бог на њиховој страни.
Док су неки на Тргу Светог Петра у Ватикану држали велике украјинске заставе, папа Фрања је у редовном недјељном обраћању рекао да му је "срце сломљено" и предложио да у сриједу буде дан молитве и поста за мир, преноси агенција Ројтерс.
"Нека оружје утихне. Бог је са миротворцима, а не са онима који користе насиље. Људи су ти који су праве жртве, који својом кожом плаћају лудост рата", истакао је папа Фрањо.
Такође је казао да су га дирнуле слике старијих људи који траже уточиште и мајки које беже са својом децом.
"Они не размишљају о свакодневном животу људи, већ испред свега стављају интересе и верују у ђавољску и изопачену логику оружја, што је најдаље од Бога", поручио је папа.
"Они су браћа и сестре, за које морамо хитно отворити хуманитарне коридоре. Морају бити добродошли", нагласио је поглавар Римокатоличке цркве.

15.29  - Према ријечима Игора Конашенковим портпарола руског Министарства одбране, баражни одреди убили су четири украјинска официра у Сјеверодоњецку у Луганској области.

Трупе Луганске Народне Републике, уз подршку Оружаних снага Русије, убрзано развијају офанзиву и напредовале су скоро 60 километара, саопштио је Конашенков.

Према његовим ријечима, јединице Оружаних снага Доњецке Народне Републике напредовале су још три километра у правцу насеља Петровско и завршавају разбијање резерви Оперативно-тактичке групе украјинских снага "Восток". Успостављена је контрола над насељима Анадол и Андреевка, додао је он.

Портпарол је додао да је више од 300 породица стигло у Луганск са територија Луганске Народне Републике које су окупирале украјинске трупе и њима је пружена сва потребна помоћ.

 НАПОМЕНА

Према анализа портала raskrinkavanje.ba утврђено је да тврдње да је украјинска војска користила муницију са бијелим фосфором појављивале су се у више наврата, али без икаквих доказа. У случају тврдњи о кориштењу ове муниције у предграђу Кијева, наводи су потекли од руског Министарства одбране, али нису поткријепљени никаквим доказима и нису их потврдили независни извори. 

Сходно чињеницама, тврдњу да су украјинске снаге користиле муницију пуњену фосфором у предграђу Кијева, коју је изнијело руско Министарство одбране, пренијети без информације да се ради о наводима за које не постоје докази и потврде из независних извора, оцјењене су као манипулисање чињеницама


15.25 - Украјински и руски званичници састаће се ради разговора на бјелоруској граници са Украјином, рекао је данас украјински предсједник Владимир Зеленски.
Разговори, први од када је Русија покренула војну акцију против Украјине, биће вођени без предуслова и резултат су телефонског разговора Зеленског и бјелоруског предсједнка Александра Лукашенка, рекао је украјински лидер.

"Договорили смо се да се украјинска делегација састане са руском делегацијом без предуслова на украјинско-бјелоруској граници, недалеко од ријеке Припјат", саопштио је Зеленски.  

15.24  - Лидер Чеченије Рамзан Кадиров позвао је на покретање велике операције у свим правцима на територији Украјине.
"Дошло је вријеме да се донесе конкретна одлука и започне велика операција у свим правцима и територији Украјине. И сам сам више пута развијао тактику и стратегије против терориста, учествовао у биткама. По мом схватању, тактика изабрана у Украјини је сувише спора. Траје дуго и, по мом мишљењу, није ефикасна", написао је Кадиров на "Телеграму".

Он је позвао "на ослобађање градова и насеља од бандероваца, жАзоваж /бораца против којих је покренут кривични поступак у Русији/ и других нациста", јавио је "Спутњик".
 

15.15 - У Украјину већ стижу први добровољци из Хрватске како би учествовали у одбрани те земље.Опширније на овом линку

"Ми се налазимо на украјинској граници с Мађарском. Идемо на фронт придружити се украјинском народу и нашим Хрватима. Знамо да ће овај рат тешко стати само на Украјини", изјавио је један од њих. Опширније у линку

14.30 - Руски предсједник Владимир Путин наредио је данас војсци да стави у стање високе приправности руске Нуклеарне снаге за застрашивање након “агресивних саопштења” НАТО-савеза, јавио је “Спутњик”.
Западна алијанса обећала је да ће Русија и Бјелорусија “сносити одговорност” за “бруталну и свеукупно неиспровоцирану и неоправдану инвазују” на Украјину и упозорила да ће Москва платити “озбиљну цијену” за своје акције.

14.00 - Украјинска делегација кренула је у бјелоруски град Гомељ на преговоре са Русијом, изјавио је шеф руске делегације у Бјелорусији Владимир Медински. Он је навео да украјинској делегацији гарантована потпуна безбједност.

Медински је рекао да је Украјина пристала да одржи разговоре у Гомељској области и руска делегација се упутила тамо, јавио је “Спутњик”.

“Већ смо намјеравали да кренемо, али смо са украјинске стране добили информацију о потврђивању преговора”, прецизирао је Медински.

Шеф руске делегације је напоменуо да је Русија спремна да преговара са Украјином у циљу постизања мира у било које вријеме.
Ова објава услиједила је само неколико минута прије истека рока који је претходно поставила руска делегација за почетак преговора са Украјином.

13.33 - Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко сматра да је мало вјероватно да ће Запад помоћи Украјини да се опорави послије кризе.
Лукашенко је истакао да Запад неће обнављати Украјину, која ће бити скинута са дневног реда и заборављена, а страдаће украјински народ, пренио је "Спутњик".

"Мислите ли да ће Запад помагати Украјини у обнови? Да ли су помогли Авганистану? Да ли су помогли Ираку? Тамо има нафте, све што је Американцима потребно, али они то не обнављају", рекао је Лукашенко.

13.30 - Високи комесаријат УН за избјеглице /УНХЦР/ саопштио је данас да је број Украјинаца који су стигли у околне земље достигао 368.000 и да наставља да расте.
Овај број је двоструко већи него јуче, када је агенција УН извијестила о најмање 150.000 избјеглих у Пољску и остале земље, међу којима су Мађарска и Румунија, пренио је АП. Опширније на овом линку

13.15 Украјина је поднијела тужбу против Русије пред Међународним судом правде у Хагу, саопштио је на Твитеру предсједник Украјине Володимир Зеленски.

"Русија мора бити одговорна за манипулисање причом о геноциду, како би оправдала агресију. Захтевамо хитну одлуку суда којом се наређује Русији да одмах прекине војне акције, а очекујемо да суђење почне следеће недеље", написао је Зеленски.

13.12 - Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да ће Влада издвојити 100 милијарди евра за специјални фонд за њемачке оружане снаге, чиме подиже улагања у одбрану изнад два одсто бруто домаћег производа.
Шолц је на данашњој ванредној сједници парламента у Берлину рекао да је јасно да је потребно улагати знатно више у безбједност Њемачке да би се заштитила њена слобода и њена демократија.

13.00 - Представник руске делегације Владимир Медински рекао је новинарима да ће руска делегација сачекати до 15 часова по локалном времену на одговор Украјине у вези са састанком у Гомељу.

"Бићемо овде и чекамо потврду украјинске стране до 15 часова о њиховој одлуци да идемо у Гомељ на преговоре. Чим добијемо ову потврду, одмах ћемо отићи тамо и састати се са колегама", рекао је представник руске делегације Медински, преноси Тас.

12.09 - Руски банкарски систем је стабилан, има довољно капитала и ликвидности да несметано функционише у свакој ситуацији, саопштено је из Банке Русије. Банка Русије је истакла да има неопходне ресурсе и инструменте да подржи финансијску стабилност и обезбиједи континуитет рада финансијског сектора, јавља ТАСС.

САД и њихови европски савезници блокирали су појединим руским банкама приступ међународном систему плаћања СВИФТ у оквиру санкција због специјалне операције у Украјини.

12.08 - Портпарол турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана данас назвао руску војну операцију у Украјини "ратом", што би могло да отвори пут тој чланици НАТО да покрене међународни пакт којим се ограничава руски поморски пролаз до Црног мора, оцијенила је агенција Ројтерс.
Према Конвенцији из Монтреа из 1936. године, Турска има контролу над мореузима Дарданели и Босфор, који спајају Медитеран са Црним морем, и може да ограничи пролаз војних бродова током рата или уколико је угрожена.
"Четвртог дана украјинског рата, понављамо позив предсједника Ердогана на моменталан прекид руских напада и почетак разговора о прекиду ватре", навео је портпарол предсједника Ибрахим Калин на Твитеру.
 

12.00 Ситуација у Украјини би на крају могла да прерасте у сукоб са НАТО-ом ако Русија не прекине своја дејства, изјавила је британска министарка спољних послова Лиз Трас.

„Али ми се не боримо само за Украјинце, за њихов суверенитет и право на самоопредјељење, овај дуги сукоб тиче се слободе и демократије у Европи. Ако не зауставимо Путина у Украјини, под пријетњом ће се наћи други: балтичке земље, Пољска, Молдавија. И то може резултирати сукобом са НАТО-ом, а ми то не желимо“, рекла је Трасова за „Скај њуз“.

11.45 - Агенција за избjеглице Уједињених нација саопштила је данас да најновији број Украјинаца који су стигли у сусjедне земље сада премашује 200.000.
Високи комесаријат УН за избjеглице навео је на Твитеру да се број оних који бjеже од војне интервенције у Украјини стално мијења, као и да ће ново ажурирање бити објављено касније током дана, преноси агенција АП.
Процјена агенције у суботу је била да је најмање 150.000 људи побјегло из Украјине у Пољску и друге земље, укључујући Мађарску и Румунију.

11.05 - Руски предсједник Владимир Путин захвалио је данас руским специјалним снагама које, како је рекао, херојски испуњавају своју војну дужност у Украјини.
Путин је ово рекао у телевизијском обраћању које је објављено и на веб-сајту Кремља.

11.00 - Румунија ће послати Украјини залихе и опрему у вриједности од три милиона евра, а понудила је и помоћ у збрињавању рањеника у војним и цивилним болницама, изјавио је данас портпарол румунске Владе Дан Карбунару.
Залихе обухватају гориво, муницију, панцирне прслуке, шљемове, војну опрему, храну и воду, додао је Карбунару.

Он је рекао да ће румунска хитна помоћ, у сарадњи са украјинском граничном службом, преузимати дјецу, труднице и старије особе који чекају у дугим редовима да пређу румунску границу на сјевероисточном прелазу Сирет.

Локалне власти у граничним окрузима већ су послале аутобусе са храном, ћебадима и зимском одјећом у мјеста Солозвино и Черњивци, у близини украјинске границе.

 

10.58 - Украјинска екстремистичка десничарска јединица за специјалне операције Азов, гранатирала је стамбене блокове и школу у близини града Маријупоља, изјавио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков, који тврди да има жртава међу цивилима.

“У суботу, између 16.00 и 16.20, украјински националисти из Азова су напали стамбене делове села Сартана у близини Маријупоља, и градску школу. Као резултат, неколико стамбених зграда је оштећено, а неки цивили су убијени”, навео је Конашенков, преноси ТАС С.

Он је казао да руско министарство одбране упозорава да украјински националисти прете новим таквим нападима.

10.51 - Илон Маск је у објави на Твитеру у суботу написао да је његова групација SpaceX активирала интернетску услугу Старлинк у Украјини и да његова компанија шаље опрему у ту земљу.

“Услуга Старлинк је сада у функцији. Други терминали су на путу”, објавио је у поруци на Твитеру власник Тесле и свемирске агенције SpaceX-а.

Десет сати раније замјеник украјинског премијера Михаило Федоров позвао је милијардера на друштвеним мрежама да пошаље Украјини Старлинкове станице, преноси Б92.

 

10.29 - Русија неће суспендовати војну операцију у Украјини током преговора са украјинском страном, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

“Ми смо са своје стране упозорили украјинску страну да овог пута акције које подразумева војна операција неће бити суспендоване”, додао је он, преноси Тас с.

10.15 - Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је данас да у Украјини нема ниједног бјелоруског војника нити метка.
“Тамо нема ниједног нашег војника. Јуче сам о томе рекао /предсједнику Француске Емануелу/ Макрону. Рекао сам му тамо нема ниједног војника... ниједног бјелоруског метка”, рекао је Лукашенко након гласања на референдуму о промјени устава.
Он је навео да то Русији није потребно, пренио је “Спутњик”.
Лукашенко је потврдио да су ракете са територије Бјелорусије лансиране на положаје у Украјини, али да је то био изнуђен корак.

10.11 - Украјински предсjедник Володимир Зеленски изјавио је данас да други градови могу бити локација за преговоре са Русијом, али не Минск и Белорусија.
“Ми желимо да се састанемо, желимо да рат престане. Варшава, Будимпешта, Истанбул, Баку, све смо то понудили руској страни, одговарао би и било који други град одакле не лете ракете”, казао је украјински предцсjедник.

9.28 - Најмање 64 цивила су погинула, а преко 160.000 људи је у покрету након уласка руских снага у Украјину ове седмице, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова /OCHA/.
У саопштењу се наводи да је до 17.00 часова 26. фебруара Канцеларија УН за људска права /ОХЦР/ регистровала “најмање 240 цивилних жртава, укључујући најмање 64 погинулих”.

У извјештају се наводи да су стварни бројеви вјероватно “значајно већи”.

Стотине хиљада људи остале су без електричне енергије и воде усљед шетете на цивилној инфраструктури. Оштећене су или уништене стотине домова, а мостови и путеви су погођени гранатама, због чега су неке заједнице одсјечене, наводи OCHA.
 

8.45 - Украјински предсједник Владимир Зеленски одбио је данас понуду Русије о разговорима у Бјелорусији.
Зеленски је рекао да је Минск “саучесник у руској инвазији”, али је оставио могућност да се преговори воде на другим локацијама.
Савјетник украјинског предсједника Михајло Подољак изјавио је да је руска делегација стигла у бјелоруски град Гомел “знајући да је то бесмислено”.
Подољак је додао да позиција Зеленског остаје иста - “само прави разговори без ултиматума”.
Кремљ је објавио раније да је руска делегација спремна да се састане са украјинским званичницима у бјелоруском граду Гомел. 

8.30 Делегација Русије стигла је у Бјелорусију на преговоре са Украјинцима, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„У складу са постигнутим договором, руска делегација коју чине представници Министарства спољних послова, Министарства одбране и других ресора, укључујући предсједничку администрацију, стигла је у Бјелорусију на преговоре са Украјинцима. Бићемо спремни да почнемо ове преговоре у Гомељу”, рекао је Песков новинарима.

„Руска страна је већ спремна за преговоре у Гомељу, сада чекамо Украјинце”, додао је Песков.

8.27 - Председник Русије Владимир Путин захвалио се данас Снагама за специјалне операције (СОФ) за војну дужност коју обављају у Украјини, наводи се у саопштењу на сајту Кремља.

“Желим да се захвалим команди, припадницима Снага за специјалне операције, ветеранима, на верности, беспрекорној служби у име народа Русије и наше велике отаџбине”, рекао је руски лидер, преносе РИА Новости.

Он је подсетио да је руска војска више пута доказала спремност да делује што ефикасније и компетентније у најтежим условима, да решава најтеже и најодговорније задатке.

7.45 - Украјина оснива “легију странаца” за добровољце из иностранства, изјавио је данас председник Украјине Володимир Зеленски.
“То ће бити кључан доказ ваше подршке нашој земљи”, навео је Зеленски у саопштењу које је пренео Ројтерс.

7.30 - Градоначелник Кијева Виталиј Кличко тврди да је 14 припадника одбрамбених снага Украјине и шест цивила, међу којима и једно дете, убијено откако су руске снаге покренуле напад на Кијев.
Кличко је синоћ на платформи Телеграм навео да је 71 особа повређена, међу којима је 25 цивила, од којих је троје деце, преноси државна украјинска агенција Укринформ.
Саветник украјинског Министарства унутрашњих послова Антон Херашченко навео је на Телеграму да је дечак убијен у нападу руске војске на Кијев, додаје Укринформ.

7.05 - Јутјуб је у суботу забранио руском државном медију РТ и другим руским каналима да добијају новац од реклама, које се емитују уз снимке ових медија.
Сличну одлуку раније је донео и Фејсбук, након руске војне интервенције у Украјини.
Огласила се и друштвена мрежа Твитер, која је саопштила да је упозната с тим да је приступ Твитеру ограничен неким људима у Русији и поручила да ради на томе да сајт буде безбедан и приступачан. 7.00 - Руске трупе ушле су у украјински град Харков, саопштио је савјетник украјинског министра унутрашњих послова.
Претходно је из кабинета предсједника Володимира Зеленског потврђено да је у том, другом по величини граду Украјине, дигнут у ваздух гасовод.
Како је пренио АП, влада је упозорила становништво да се заштити од дима тако што ће прозоре прекрити влажном тканином.

“Борићемо се колико год буде потребно да ослободимо своју земљу”, поручио је Зеленски.
Потврђено је да се чула експлозија код цивилног аеродрома Зулијани.

На мети напада нашли су се још неки аеродроми.

У међувремену, наставља се егзодус становништва које пред сукобима напушта Украјину.

Више од 150.000 Украјинаца до сада је прешло у Пољску, Молдавију и сусједне земље, а УН упозоравају да би тај број могао да достигне чак четири милиона ако борбе буду ескалирале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана