Уводи ли ЕУ ковид пасоше

Г.С.
Уводи ли ЕУ ковид пасоше

Лидери ЕУ су почели са видео конференцијом на којој разматрају најновија дешавања у борби против пандемије Ковид-19, а посебну пажњу привлачи расправа и могуће доношење одлуке о увођењу такозваних "ковид пасоша".

Данашњи, први дан видео конфренције ЕУ лидера, биће посвећен у потпуности ситуацији са пандемијом Ковид-19. На њему је уводну ријеч имао предсједник Европског парламента Дејвид Сасоли.

– Не можемо назад. Морамо да развијемо истински европску здравствену политику, са јасно дефинисаним надлежностима за институције ЕУ. Не можемо да дозволимо билатералне споразуме и национализам вакцина. Измјена Уговора више не може бити табу – рекао је Сасоли.

У питању је наставак редовних видео састанака ЕУ лидера који су почели прошле године у циљу координације европског одговора на пандемију, пише Тањуг.

Овога пута лидери ће размотрити убрзање статегије вакцинације и производње вакцина у Европи.

Разговараће се и о рестрикцијама које су неке земље чланице увеле у циљу спречавања ширења нових сојева вируса и утицаја тих рестрикција на слободу кретања и јединствено тржиште ЕУ.

Сертификати о вакцинацији и адаптација вакцина на нове сојеве вируса такође су на агенди ЕУ лидера.

Сада када се вакцинација убрзала широм Европе, поједине владе, као што су грчка и шпанска, траже брзо усвајање ЕУ признаница за оне који су се већ вакцинисали како би могли слободно да путују и тиме помогну рањеној економији да стане на ноге.

Међутим, неке земље попут Француске и Њемачке нису за ту идеју, јер би одлука о "вакцина пасошима" значила дискриминацију према особама које из одређених разлога не смију или не желе да се вакцинишу.

Француска, у којој је јак антиваксерски покрет, обећала је да неће приморавати своје грађане да се вакцинишу и сматра да је идеја о"вакцина пасошима" прерана.

Шефица Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, подржала је у јануару идеју о коришћењу потврда за идентификацију људи који су примили вакцину, али је додала да "без обзира да ли то даје приоритет или приступ одређеним услугама, ово је политичка и правна одлука о којој ће се расправљати на европском нивоу", преносе "Новости".

Аустријски канцелар Себастијан Курц захтијевао је од ЕУ увођење европског "вакцина пасоша" и пријети да ће, ако то не буде усвојено, Аустрија наћи начин за успостављање слободе кретања и путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана