Uvodi li EU kovid pasoše

G.S.
Uvodi li EU kovid pasoše

Lideri EU su počeli sa video konferencijom na kojoj razmatraju najnovija dešavanja u borbi protiv pandemije Kovid-19, a posebnu pažnju privlači rasprava i moguće donošenje odluke o uvođenju takozvanih "kovid pasoša".

Današnji, prvi dan video konfrencije EU lidera, biće posvećen u potpunosti situaciji sa pandemijom Kovid-19. Na njemu je uvodnu riječ imao predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

– Ne možemo nazad. Moramo da razvijemo istinski evropsku zdravstvenu politiku, sa jasno definisanim nadležnostima za institucije EU. Ne možemo da dozvolimo bilateralne sporazume i nacionalizam vakcina. Izmjena Ugovora više ne može biti tabu – rekao je Sasoli.

U pitanju je nastavak redovnih video sastanaka EU lidera koji su počeli prošle godine u cilju koordinacije evropskog odgovora na pandemiju, piše Tanjug.

Ovoga puta lideri će razmotriti ubrzanje stategije vakcinacije i proizvodnje vakcina u Evropi.

Razgovaraće se i o restrikcijama koje su neke zemlje članice uvele u cilju sprečavanja širenja novih sojeva virusa i uticaja tih restrikcija na slobodu kretanja i jedinstveno tržište EU.

Sertifikati o vakcinaciji i adaptacija vakcina na nove sojeve virusa takođe su na agendi EU lidera.

Sada kada se vakcinacija ubrzala širom Evrope, pojedine vlade, kao što su grčka i španska, traže brzo usvajanje EU priznanica za one koji su se već vakcinisali kako bi mogli slobodno da putuju i time pomognu ranjenoj ekonomiji da stane na noge.

Međutim, neke zemlje poput Francuske i Njemačke nisu za tu ideju, jer bi odluka o "vakcina pasošima" značila diskriminaciju prema osobama koje iz određenih razloga ne smiju ili ne žele da se vakcinišu.

Francuska, u kojoj je jak antivakserski pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o"vakcina pasošima" prerana.

Šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, podržala je u januaru ideju o korišćenju potvrda za identifikaciju ljudi koji su primili vakcinu, ali je dodala da "bez obzira da li to daje prioritet ili pristup određenim uslugama, ovo je politička i pravna odluka o kojoj će se raspravljati na evropskom nivou", prenose "Novosti".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtijevao je od EU uvođenje evropskog "vakcina pasoša" i prijeti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana