Усвојен закон о дјелимичној легализацији канабиса

СРНА
Усвојен закон о дјелимичној легализацији канабиса

БЕРЛИН - Њемачки парламент усвојио је закон о дјелимичној легализацији канабиса.

Приједлог закона синоћ је подржало 407 посланика Бундестага - доњег дома њемачког парламента, против је било 226, а четири посланика су била уздржана.

Нијемци ће од 1. априла моћи ограничено да користе и узгајају марихуану за личну потрошњу, али њена комерцијализација ће и даље углавном бити забрањена.

Закон ће омогућити одраслим особама да посједују до 50 грама марихуане у приватним кућама, а у јавним просторима до 25 грама.

Осим тога, Нијемци ће бити дозвољено да узгајају до три биљке канабиса код куће.

Закон дозвољава већи узгој дроге у непрофитним "клубовима канабиса" од 1. јула. Ове групе не смијеју да имају више од 500 чланова и узгајаће биљке само за личну потрошњу.

Оперативни трошкови клубова биће покривени чланаринама у зависности од обима потрошње, а једна особа може да добије највише 50 грама дроге од клуба мјесечно. За млађе од 21 године ова количина је ограничена на 30 грама.

Јавна потрошња марихуане биће забрањена у близини школа, спортских објеката и дјечјих игралишта, а малољетници ухваћени у посједу канабиса мораће да прођу програм превенције злоупотребе дрога.

Легализација рекреативне употребе канабиса била је једно од главних обећања коалиционе владе канцелара Олафа Шолца о чему се у посљедњих годину дана више пута расправљало у њемачким медијима, јавила је "Раша тудеј".

"Легализација дроге ствара `алтернативу црном тржишту`", објаснио је њемачки министар здравља Карл Лаутербах, додајући да је претходни закон пропао јер је потрошња ионако у порасту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана