Урсула фон дер Лајен: Потребно вријеме да се сагледају импликације новог соја вируса

Срна
Урсула фон дер Лајен: Потребно вријеме да се сагледају импликације новог соја вируса

РИГА - ЕУ треба да купи вријеме да у потпуности процијени импликације новог соја омикрон и да се припреми, посебно залагањем за веће стопе вакцинације, рекла је предсједник Европске комисије .

Фон дер Лајенова је рекла да је овај сој схватила озбиљно, те да вријеме треба посветити фокусирању на мјере предострожности, посебно на повећање стопе вакцинације и бустер доза.

Она је подсјетила да је Комисија, која настоји да координира одговор ЕУ на пандемију, у мају закључила трећи уговор са компанијама “Бионтек” и “Фајзер” за испоруку 1,8 милијарди доза вакцине.

Уговор је, како је рекла, укључивао клаузулу да ће компаније прилагодити своју вакцину у року од 100 дана ако се варијанта испостави отпорна на постојеће вакцине.

“Општи став је нада у најбоље, али припремите се за најгоре. Највећи приоритет тренутно је социјално дистанцирање, смањење контаката, али вакцинација и бустер дозе у што већој мјери”, рекла је она.

Прво откривен у Јужноафричкој Републици, нови сој је сада откривен у земљама ЕУ Белгији, Данској, Њемачкој, Италији и Холандији, заједно са Аустралијом, Боцваном, Британијом, Хонг Конгом и Израелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана