Ursula fon der Lajen: Potrebno vrijeme da se sagledaju implikacije novog soja virusa

Srna
Ursula fon der Lajen: Potrebno vrijeme da se sagledaju implikacije novog soja virusa

RIGA - EU treba da kupi vrijeme da u potpunosti procijeni implikacije novog soja omikron i da se pripremi, posebno zalaganjem za veće stope vakcinacije, rekla je predsjednik Evropske komisije .

Fon der Lajenova je rekla da je ovaj soj shvatila ozbiljno, te da vrijeme treba posvetiti fokusiranju na mjere predostrožnosti, posebno na povećanje stope vakcinacije i buster doza.

Ona je podsjetila da je Komisija, koja nastoji da koordinira odgovor EU na pandemiju, u maju zaključila treći ugovor sa kompanijama “Biontek” i “Fajzer” za isporuku 1,8 milijardi doza vakcine.

Ugovor je, kako je rekla, uključivao klauzulu da će kompanije prilagoditi svoju vakcinu u roku od 100 dana ako se varijanta ispostavi otporna na postojeće vakcine.

“Opšti stav je nada u najbolje, ali pripremite se za najgore. Najveći prioritet trenutno je socijalno distanciranje, smanjenje kontakata, ali vakcinacija i buster doze u što većoj mjeri”, rekla je ona.

Prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici, novi soj je sada otkriven u zemljama EU Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji, zajedno sa Australijom, Bocvanom, Britanijom, Hong Kongom i Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana