Урсула фон дер Лајен: Одмах почети са радом на систему сертификата вакцинације

Срна
Урсула фон дер Лајен: Одмах почети са радом на систему сертификата вакцинације

МИЛАНО - Владе ЕУ морају одмах започети технички рад како би осигурале да се систем сертификата вакцинације против ковида уведе у блок на вријеме за љето, изјавила је данас предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Циљ Комисије је да 17. марта представи своје планове за "дигиталну зелену пропусницу" и да сарађује са међународним организацијама како би се осигурало да тај систем функционише и ван граница ЕУ.

Систем који ће путницима дати "ковид или вакцина пасош" са нестрпљењем очекују авио-компаније и туристички сектор тешко погођен пандемијом и које желе да надокнаде штету у шпици љетне сезоне.

Такви пасоши, на којима инсистирају државе које живе од туризма као што су Грчка и Шпанија, пружио би доказ да је особа вакцинисана, резултате тестирања за оне који још нису вакцинисани и информације о опоравку за људе који су пребољели ковида.

"Темељ таквог заједничког приступа је повјерење", написала Фон дер Лајенова у писму владама ЕУ, додајући да државе чланице морају одмах започети рад како би осигурале да системи буду готови на вријеме.

Она је додала да систем, поред правног оквира, захтијева и заједничку техничку инфраструктуру како би се осигурало да власти у једној држави чланици могу бити сигурне да су потврде које је издала друга држава поуздане.

У писму се наводи да Комисија сарађује са државама чланицама на дигиталној инфраструктури како би се омогућила потврда аутентичности сертификата, а овај посао могао би бити завршен у року од три мјесеца.

"Систем ЕУ може да функционише само ако су национални системи успостављени на вријеме", додала је она.

Шведска је данас саопштила да је њен циљ да овај систем покрене до љета и да ће он бити доступан на паметним телефонима, дигиталним новчаницима, као и на папиру. Он ће се заснивати на електронској идентификацији, систему који већина Швеђана већ има, и користиће кључ за шифровање како би се сертификати могли верификовати на граничним прелазима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана