УН: Усаглашена дефиниција негирања Холокауста

Срна
УН: Усаглашена дефиниција негирања Холокауста

ЊУЈОРК - Генерална скупштина УН усагласила је данас дефиницију негирања Холокауста, у којем су нацисти убили шест милиона Јевреја током Другог свјетског рата, и позвала компаније из сфере друштвених мрежа да предузму "активне мјере" у борби против антисемитизма.

"Генерална скупштина шаље снажну и недвосмислену поруку против негирања или извртања ових историјских чињеница. Игнорисање историјских чињеница повећава ризик да ће се оне поновити", саопштила је амбасадор њемачке при УН Антје Лендертсе.

Резолуција је усвојена без гласања у Скупштини коју чине 193 земље, а Иран се изузео због израелске "окупације Палестине и дијелова Сирије и Либана".

Генерална скупштина УН дефинисала је да се извртање чињеница или негирање Холокауста односи на иницијалне напоре да се оправда или минимизира утицај Холокауста, укључујући сарадњу или савезништво са нацистичком Њемачком.

Сљедеће ставке су "велико умањивање броја жртава Холокауста у контрадикцији са поузданим изворима, покушаји да се Јевреји окриве да су изазвали сопствени геноцид и изјаве да је Холокауст позитиван историјски догађај".

У дефиницију су уврштени и "покушаји да се замагли одговорност естаблишмента концентрационих кампова и логора смрти које је развила и којима је управљала нацистичка Њемачка сваљивањем кривице на друге нације или етничке групе".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана