UN: Usaglašena definicija negiranja Holokausta

Srna
UN: Usaglašena definicija negiranja Holokausta

NjUJORK - Generalna skupština UN usaglasila je danas definiciju negiranja Holokausta, u kojem su nacisti ubili šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, i pozvala kompanije iz sfere društvenih mreža da preduzmu "aktivne mjere" u borbi protiv antisemitizma.

"Generalna skupština šalje snažnu i nedvosmislenu poruku protiv negiranja ili izvrtanja ovih istorijskih činjenica. Ignorisanje istorijskih činjenica povećava rizik da će se one ponoviti", saopštila je ambasador njemačke pri UN Antje Lendertse.

Rezolucija je usvojena bez glasanja u Skupštini koju čine 193 zemlje, a Iran se izuzeo zbog izraelske "okupacije Palestine i dijelova Sirije i Libana".

Generalna skupština UN definisala je da se izvrtanje činjenica ili negiranje Holokausta odnosi na inicijalne napore da se opravda ili minimizira uticaj Holokausta, uključujući saradnju ili savezništvo sa nacističkom Njemačkom.

Sljedeće stavke su "veliko umanjivanje broja žrtava Holokausta u kontradikciji sa pouzdanim izvorima, pokušaji da se Jevreji okrive da su izazvali sopstveni genocid i izjave da je Holokaust pozitivan istorijski događaj".

U definiciju su uvršteni i "pokušaji da se zamagli odgovornost establišmenta koncentracionih kampova i logora smrti koje je razvila i kojima je upravljala nacistička Njemačka svaljivanjem krivice na druge nacije ili etničke grupe".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana