УН: Послије егзодуса у Нагорно-Карабаху остало од 50 до 1.000 Јермена

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

СТЕПАНАКЕРТ- Мисија Уједињених нација у Нагорно-Карабаху саопштила је да је након егзодуса у којем је у посљедњих неколико дана из тог региона побјегло више од 100.000 Јермена остало само од 50 до 1.000 припадника јерменске етничке заједнице.

У саопштењу објављеном на сајту УН након недјељне мисије коју је водио стални координатор УН у Азербејџану заједно са другим високим званичницима агенције, наведено је да у граду Степанакерту није било знакова оштеćења јавних зграда.

"Мисија је била погођена начином на који је локално становништво изненада напустило своје домове и патњом коју је то искуство морало изазвати", саопштио је тим УН, наводећи да од мјештана са којима су разговарали нису чули информације о случајевима насиља над цивилима након најновијег прекида ватре.

Тим УН је од локалних саговорника сазнао да је између 50 и 1.000 етничких Јермена остало у региону Нагорно-Карабаха.

Додаје се да је тим УН примјетио да влада Азербејџана врши припреме за обнављање одређених комуналних и здравствених услуга у граду Степанакерту.

Мисија УН није добила приступ руралним подручјима, али нису примећени знаци уништења пољопривредне инфраструктуре или сточног фонда,  наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана