Умро саудијски краљ Абдулах

Агенције
Умро саудијски краљ Абдулах

Ријад - Саудијски краљ Абдулах бин Абдулазиз умро је данас у 91. години и њега ће на челу Краљевства наслиједити престолонасљедник Салман, навео је краљевски суд у званичном саопштењу.

Смрт Абдулаха објавила је саудијска државна телевизија која је навела да је краљ умро синоћ.

Абдулах је рођен 1924. у Ријаду, као један од многих синова оснивача Краљевине, краља Абдулазиз ал Сауда.

Постао је краљ 2005, мада је де факто водио Саудијску Арабију као регент деценију прије тога пошто је његов претходник краљ Фахд претрпио мождани удар.

Његов полубрат, нови краљ Салман има 79 година и био је престолонасљедник и министар одбране Саудијске Арабије од 2012, наводи се у званичној изјави.

Циљ краља Абдулаха је био да модернизује краљевину, укључујући оспособљавање радне снаге и давање већих права женама.

Снажно се залагао за образовање, па је у Саудијској Арабији градио универзитете, а за студенте ван земље је повећавао стипендије.

Краљ Абдулах је по први пут у историји своје земље омогућио женама мјесто у савјету Шура, тијелу које савјетује краља и владу, а обећао је и да ће жене ове године моћи да гласају и кандидују се на општинским изборима, што су једини избори који се одржавају у тој земљи.

Краљ Абдулах бин Абдулазиз Ал Сауд био је моћни савезник САД који се придружио званичном Вашингтону у борби против екстремистичке организације Ал Каиде и радио на модернизацији своје ултра - конзервативне муслиманске краљевине примјеном постепених, али значајних реформи.

Откад је 2005. године ступио на престо, а практично и деценију прије тога док је био регент, Абдулах је настојао да моћ своје краљевине као значајног произвођача нафте употријеби за преобликовање Блиског  Истока, пренијела је агенција АФП.

Његов приоритет током владања је био да се одупре утицају ривалске државе Иран, чије је становништво већински шиитско, а заједно са другим сунитским монарсима са Блиског Истока се такође противио таласу продемократских протеста који су почетком ове деценије захватил тај регион, сматрајући те устанке пријетњом по стабилност Блиског Истока и по сопствене тронове.

Краљ Абдулах је одржавао историјски блиске односе са званичним Вашингтоном, али је било и неслагања, и то онда када би саудијски владар покушао да те односе обликује према интересима своје краљевине, наводи АП.

Абдулаху је сметало што Бела кућа није успијевала да постигне разрјешење израелско - палестинског конфликта, а такође је вршио притисак на администрацију предсједника САД Барака Обаме да заузме оштрији став према Ирану и да одлучније подржи сунитске побуњенике у њиховом настојању да са власти у Сирији свргну предсједника Башара Асада.

Поред тога, Абдулах је 2009. именовао прву жену заменицу министра и омогућио да жене раде као адвокати, а саудијске спортисткиње су такође први пут учествовале на Олимпијским играма 2012. године у Лондону.

"Он је био на челу једне државе која је полако напредовала, било сама или под његовим вођством. Мислим да је ипак могао да има и већи утицај на стварање модерније верзије ислама", изјавила је Карен Елиот Хаус, ауторка књиге "О Саудијској Арабији, њеном народу, прошлости, религији и линијама поделе".

Било каква промена се, међутим, одвијала под условима саудијске краљевске породице, наводи АП, подсећајући да је након Арапског пролећа 2011. званични Ријад оштро реаговао на сваки покушај изражавања незадовољства.

Тако су специјалци силом угушили уличне демонстрације шиитске мањине, више десетина активиста је било ухапшено и судило им се на антитерористичком суду који је основао управо Абдулах.

Од тада саудијске власти помније прате друствене медије, на којима грађани све чешће изражавају бес због корупције и високе незапослености, а такође збијају шале на рачун монархије.

Абдулаха је наџивило више од 30 дјеце, које је добио у браку са десетак жена.

Краљ Абдулах биће сахрањен данас у необиљеженом гробу

Саудијски краљ Абдулах биће сахрањен данас у необиљеженом гробу.

У складу с муслиманском традицијом, тијело Абдулаха, који је преминуо протекле ноћи, одјевено у бијело и обмотано једноставном тканином, његови рођаци ће пренијети на носилима у џамију, а одатле на гробље, гдје ће бити положено у необиљежен гроб, наводи Ројтерс.

Узрок Абдулахове смрти није званично саопштен, а АФП подсјећа да је у децембру био хоспитализован због упале плућа.

У молитви у џамији учествоваће нови краљ Салман, лидери муслиманских земаља и друге истакнуте личности, међу којима египатски предсједник Абдел Фатех ал-Сиси, један од Абдулахових најближих савезника.

Немуслимански званичници пренијеће наредних дана изразе саучешћа новог монарху и осталим члановима династије Ал Сауд.

Послије вечерње молитве, краљу Салману и престолонасљеднику Мукрину оданост ће потврдити чланови породице, вахабијски свештеници, племенске вође, пословни људи и други истакнути Саудијци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана