Умро директор болнице у Вухану

Срна
Умро директор болнице у Вухану

ПЕКИНГ - Директор водеће болнице у кинеском граду Вухан, епицентру заразе новим вирусом корона, умро је од вирусног обољења, Јужна Кореја је објавила ванредну економску ситуацију, а компанија "Сингапур ерлајнс" обуставила летове због епидемије.

Кинеска државна телевизија јавила је да је Лиу Жиминг, директор болнице "Вучанг" у Вухану, преминуо у 10.30 часова по локалном времену. Он је седми здравствени радник који је подлегао вирусном обољењу.

Ова болница дизајнирана је специфично за лијечење пацијената обољелих од новог вируса.

У Кини је одгођено више од 20 привредних сајмова и индустријских конференција због ограничавања путовања и бојазни од ширења вируса, чиме су потенцијално угрожени послови вриједни више милијарди долара.

"Епл" је саопштио да неће испунити план о приходима за март због слабије продаје телефона "ајфон" и пада потражње у Кини. Акције азијских компанија ослабиле су на берзи у Вол стриту послије објављивања те вијести.

"Сингапур ерлајнс" саопштио је да ће привремено обуставити све своје летове у свијету на три мјесеца, до маја, пошто је због епидемије пала потражња за његовим услугама.

Предсједник Јужне Кореје Мун Џае Ин изјавио је да је привреда у ванредној ситуацији и затражио стимулациони пакет пошто је епидемија пореметила потражњу за робом из ове земље.

Предсједник Трговинске коморе ЕУ у Кини Јерг Витке упозорио је да би свјетска фармацеутика могла да се суочи са недостатком антибиотика и осталих лијекова уколико епидемија не буде ускоро ријешена. Он је оптужио званични Пекинг да додатно погоршава ланац испоруке.

Јапан је објавио план о употреби лијекова за вирус ХИВ против новог вируса корона. Са 520 случајева заразе, Јапан је одмах иза Кине.

Према новим званичним подацима, од вируса је у Кини умрло 1.869 људи, а заражено је 72.436 особа. У претходна 24 часа потврђена је смрт још 98 особа.

Први пут од 30. јануара, број нових регистрованих случајева заразе у једном дану био је мањи од 2.000, а број смртних случајева мањи од 100 забиљежен је први пут од 11. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана